Prawdopodobieństwa warunkowe i niezależne.
Kasia: Cześć

Otóż mam takie małe zadanko do rozwiązania:
Dane
P(A') = 1/3
P(B) = 1/2
P(A\B)=1/2
Oblicz P(A U B)
Więc obliczyłam
P(A) = 2/3
Z wzoru
P(A/B) = P(A U B)/P(B)
Obliczyłam P(A ∩ B) = 1
Podstawiłam
Do wzoru
P(A U B) = 2/3 +1/2 − 1 i wyszło mi że P(A U B) = 1/6 ,ale w odpowiedziach jest 11/12
Byłyby tu ktoś tak miły i powiedział mnie gdzie robię błąd?
Bardzo dziękuję
22 lut 22:34
wredulus_pospolitus:
co oznacza zapis: P(A U B)/P(B)
22 lut 22:36
wredulus_pospolitus:
Jak może wyjść P(AnB) = 1

To jest prawdą tylko jeżeli P(A) = P(B) = P(AuB) = P(AnB) = 1 = P(Ω)
22 lut 22:37
wredulus_pospolitus:
Kolejna sprawa ... jak może Ci wyjść P(AuB) < P(A)
22 lut 22:38
wredulus_pospolitus:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) = 1 − P(A') + P(B) − P(AnB)
P(A\B) = P(A) − P(AnB) −> P(AnB) = P(A) − P(A\B) ... wyliczasz i podstawiasz do pierwszego
wzoru
22 lut 22:39
Kasia: Faktycznie.Gdzieś źle podstawiałam .To w takim razie jak obliczyć P(A ∩ B)?bo jest to potrzebne
do obliczenia
P(A U B) = P(A)+P(B)−P(A ∩ B)
22 lut 22:43
Kasia: Wszystko jasne ,dzięki
22 lut 22:44
Kasia: P(AnB) = P(A) − P(A\B) = 1/6
podstawiając pod 1 − P(A') + P(B) − P(AnB) dalej nie wychodzi taki sam wynik jak w
odpowiedziach czyli 11/12
22 lut 22:56
wredulus_pospolitus:

P(AuB) = 2/3 + 1/2 − 1/6 = 1 taki wynik powinien wyjść
patrz rysunek −−− tylko w takiej sytuacji mamy:
P(A) = 2/3
P(B) = 1/2
i P(A/B) = 1/2
zauważ, że:
P(A/B) + P(B) = P(A) + P(B) − P(AnB) = P(AuB) <−−− to jest wniosek z naszych przekształceń (i
jest to prawdą)
A czemu jest to prawdą, ponieważ:
A/B −−− cały zbiór A bez tego co ma B
B −−− zbiór B
więc P(A/B) + P(B) = P(AuB)
22 lut 23:07
Kasia: Tak właśnie taki wynik mi wyszedł.Musi być błąd w książce.Dziękuję za tak rozbudowaną odpowiedź
22 lut 23:24