Proszę o pomoc
buba: 1. ile cyfr w zapisie dziesiętnym ma liczba pierwsza: 230402457−1
2. jak zapisać przybliżenie liczby 20082008 w postaci a*10n gdzie: a∊<1,10>
22 lut 22:18
Adamm: logarytm dziesiętny
23 lut 00:05
buba: Dziękuję za podpowiedź ale nadal nie wiem jak to rozwiązać. Bardzo proszę o pomoc
23 lut 10:56
ABC:
oblicz wartość 30402457*log(2)
23 lut 11:30
ite: 230402457 ← ostatnią cyfrą nie jest zero
więc 230402457−1 ma tyle samo cyfr co 230402457
Skorzystamy z tego, że ilość cyfr liczby naturalnej jest równa wartości cechy jej logarytmu
dzięsietnego powiększnej o 1.
1/ najpierw należy obliczyć log(230402457)=30402457*log(2)≈9152051,49
2/ cecha liczby 9152051,49 wynosi 9152051
3/ dodajemy jeden 9152051+1=9152052 ← i tyle będzie cyfr
23 lut 11:48
buba: Bardzo dziękuję za pomoc. Proszę jeszcze ogromnie o 2 zadanie:
jak zapisać przybliżenie liczby 20082008 w postaci a*10n gdzie: a∊<1,10> bo też nie
ogarniam.
23 lut 13:11
ABC:
wzoruj się na poprzednim
oblicz log 2008
2008=2008*log(2008)
na marginesie: dlaczego rozwiązujesz zadania z 2008 roku po 12 latach?
23 lut 13:16
buba: Z takiego zbioru korzystamy. Nie jest taki strasznie stary /Pazdro wyd. 2014/
Wielkie dzięki za pomoc i poświęcenie swojego czasu! Miłej niedzieli!
23 lut 13:26