Indukcja
Witcher77: Wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n i każdej liczby nieparzystej k liczba k2n−1 jest
podzielna przez 2n+2
22 lut 22:11
wredulus_pospolitus:
na początek wykażemy, że dla dowolnego 'k' nieparzystego mamy taką podzielność dla n = 1)
1) k = 1
121 − 1 = 11 − 1 = 0 = 21+2*0
2) k = j
j21 − 1 = 23m
3) k = j+2
(j+2)21 − 1 = (j+2)2 − 1 = j2 − 1 + 4j + 4 = // (z 2) // = 23m + 4(j+1) = 23m + 4*2l
(bo j+1 to liczba parzysta)
b) teraz udowodnimy, że jeżeli dla określonego k zachodzi ta podzielność dla jakiegoś n, to
zachodzi także dla (n+1)
1) n = 1
k2n − 1 = 2n+2*m <−−− to de facto wykazaliśmy powyżej −−− cały ten dowód był to
wykazywał
2) n = s
k2s −1 = 2s+2*m
3) n = s+1
k2s+1 − 1 = k2s*2 − 1 = (k2s)2 − 1 = (k2s − 1)(k2s + 1) = // z (2) // =
= 2s+2m*( 2s+2*m + 2) = 2s+2m*2*( 2s+2 − 1m + 1) = 2(s+1)+2m*( 2s+2 − 1m + 1)
c.n.w.
22 lut 22:59
wredulus_pospolitus:
na spokojnie przeanalizuj czy wiesz dlaczego to wyczerpuje wszystkie możliwości i dowodzi
prawdziwości dla dowolnego (nieparzystego) k i dowolnego (naturalnego) n
ewentualnie jeszcze dowód dla n=0 trzeba przeprowadzić (zamiast n=1) −−− to zależy jak
zdefiniowany jest zbiór liczb naturalnych
22 lut 23:00
Witcher77: Czy mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć jeszcze co się stało w ostatniej linijce po zastąpieniu
nawiasów założeniem z (2) ?
Od tego=2n+2*m*2*(....
Skąd to się wzięło ?
22 lut 23:16
Adamm: to jest prawdziwe dla n>0, dla n = 0 nie
22 lut 23:41
wredulus_pospolitus:
przed podstawieniem założenia:
(k2s − 1)*(k2s + 1) = (k2s − 1)*(k2s − 1 + 2) <−−− może z tej postaci
łatwiej będzie Ci zauważyć za co podstawiałem
22 lut 23:43
Adamm:
Dla n=1, 8|k2−1 = (k−1)(k+1) bo k−1, k+1 są parzyste, a (k−1)/2, (k+1)/2 to
dwie kolejne liczby naturalne.
Załóżmy, że 2n+2|k2n−1 dla każdego nieparzystego k, n>0.
Wtedy k2n+1−1 = (k2n−1)(k2n+1).
2|k2n+1 oraz 2n+2|k2n−1, więc 2n+3|k2n+1−1.
Zatem na mocy indukcji, 2n+2|(k2n−1) dla każdego n>0 i nieparzystych k.
22 lut 23:49
Adamm:
Tak poza tym, przypomina mi to o tkzw. tocjencie Carmichaela.
λ(2n+2) = φ(2n+2)/2 = 2n, n>0.
Tzn. k2n ≡ 1 (mod 2n+2) dla k względnie pierwszych z 2n+2 (czyli nieparzystych)
22 lut 23:58
Witcher77: Dziękuję
23 lut 00:48