indukcja matematyczna
Dawid: Cześć, czy ktoś mógłby mi pokazać krok po kroku jak rozwiązać to zadanie? Z indukcji
matematycznej mam pokazać że 3
n≥n
3 − w równaniach indukcję ogarniam, ale w nierównościach to
tragedia
22 lut 20:37
Blee:
1) n = 1
31 = 3 ≥ 1 = 13
n = 2
32 = 9 ≥ 8 = 23
n = 3
33 = 27 ≥ 27 = 33
2) n = k ; n ≥ 3
3k ≥ k3
3) n = k+1
3k+1 = 3*3k ≥ // z (2) // ≥ 3*(k3) = k3 + k3 + k3 ≥ k3 + 3k2 + 3k2 =
= k3 + 3k2 + k2 + 2k2 ≥ k3 + 3k2 + 3k + 1 = (k+1)3
czerwone i niebieskie szacowanie jest prawdziwe dla każdego n = k ≥ 3 ; a dla n < 3
sprawdziliśmy, że nierówność jest prawdziwa
22 lut 21:01
Blee:
ja bym to zadanie uważał za jedno z trudniejszych ... ponieważ trzeba było faktycznie chwilę
pomyśleć w jaki sposób z 3k3 dojść do (k+1)3
22 lut 21:02