asd
adam: W kolejce do klasy w przypadkowym porządku stoi 6 osób, wśród nich są joanna i szymon, oblicz
prawdopodobieństwo, że joanna i szymon stoją obok siebie
|Ω| = 6!
22 lut 20:33
Jerzy:
|A| = 5*2! = 10
22 lut 20:44
adam: A czemu przy tej 2 jest silnia?
ja rozumiem to tak, że parę SJ (pierw szymon później joanna) mozemy ustawic na 5 sposobow
a mnożymy przez 2 bo mogą stać w odwrotnej kolejności (JS), więc czemu ta silnia?
22 lut 20:59
Blee:
2! = 2*1 = 2
22 lut 21:02
adam: No tak, ale po co to pisać?
22 lut 21:04
wredulus_pospolitus:
bo wzór na permutację bez powtórzeń ma w sobie silnię ... masz n! ... w tym przypadku n = 2 i
tyle
22 lut 21:05
wredulus_pospolitus:
czy musisz to pisać ... nie
22 lut 21:06
adam: ok dzieki
22 lut 21:09
Jerzy:
Zmęczenie materiału:
|A| = 5*4!*2!
22 lut 21:59