ciag
mr t: Udowodnij, że suma S nieskończonego ciągu geometrycznego (an), w którym a1 < 0, spełnia
nierówność
T: S≤4a
2
| | a1 | |
D: wyszedłem od |
| ≤ 4a1 q |
| | 1−q | |
doszedłem do: a
1 (q−0,5)
2 (q−1)≥0
wystarczyłoby udowodnić ze q−1≥0 tylko wydaje mi się ze tak się nie da, jedyne co mam o q to
|q|≥1 z własności szeregów geometrycznych
22 lut 20:05
a@b:
| | a1 | |
S= |
| , |q|<1 i a1<0 i a2=a1*q <0 |
| | 1−q | |
Przekształcam równoważnie
| a1 | |
| ≤4a1*q / (1−q)/a1 <0 |
| 1−q | |
1≥4q(1−q)
4q
2−4q+1≥0
(2q−1)
2≥0 −−− jest prawdą
zaś równość zachodzi dla q= 1/2
Zatem takie twierdzenie jest prawdziwe dla a
1<0
22 lut 20:22
Blee:
| a1 | | 1 | |
| ≤ 4a1q ⇔ |
| ≥ 4q ⇔ 1 ≥ 4q(1−q) = −4q(q−1) = −4q2 + 4q −1 + 1 = |
| 1−q | | 1−q | |
= −(2q −1)
2 + 1
krótki wniosek i ...
c.n.w.
22 lut 20:23
mr t: okej, chwile mi zajelo wytłumaczenie sobie... ale nadal nie znalazłem odpowiedzi na pytanie...
skąd wy wszystko wiecie

?
22 lut 20:46
Blee:
nie wiem jak a@b ... ja po prostu siadam i rozwiązuję/przekształcam z nadzieją 'może coś z tego
wyjdzie' no i przeważnie wychodzi
22 lut 20:48
a@b:
22 lut 20:56
mr t: ja mam podobnie... siadam rozwiązuje, tylko zwykle nie wychodzi

Dzięki za pomoc!
22 lut 21:00