tryg
Karolcia: Pomozcie mi rozwiazac cos(2x+π/3)=1
24 lut 18:51
Godzio: cosx = 1 jak to rozpiszesz ?
24 lut 18:53
Karolcia: cos2π=1
24 lut 18:55
Karolcia: x=2π+2kπ
24 lut 18:55
Godzio: najlatwiej to tak:
cosx = 1
x = 2kπ
| | π | |
żeby to zrozumieć: uznajmy że 2x + |
| = t |
| | 3 | |
cost = 1
t = 2kπ
teraz podstaw t i wylicz x
24 lut 18:57
Karolcia: wyjdzie x=π/6+kπ?
24 lut 19:00
Godzio: jawohl
24 lut 19:01
Karolcia: 
dzieki
24 lut 19:02
Karolcia: a jak takie rozwiazac

sin (2x−π/4)>−
√3/2
24 lut 19:08