ocb
janek: Dwoma wierzchołkami czworokąta są środki okręgów o promieniu r=10, z których każdy przechodzi
przez punkt A(3,14) i przecina oś OX w punktach odległych od siebie o 16. Pozostałymi
wierzchołkami są punkty przecięcia tych okręgów. Obliczyć pole tego czworokąta.
22 lut 16:39
janek: odp to 86?
22 lut 16:40
Blee:
pierwszy punkt (A) mamy
z informacji o przecinaniu osi OX wiemy, że środki tych okręgów leżą na tej samej odciętej,
dodatkowo wyznaczamy, że jest to y = 6
wyznaczamy okrąg o środku A i promieniu r = 10 i patrzymy w których punktach przecina on rzędną
stąd mamy współrzędne punktów B(9,6) i C(−3,6) i stąd mamy punkt D(3,−2)
22 lut 16:53
Blee:
sprawdź rachunki
22 lut 16:53