Równanie diofantyczne
Witcher77: Znajdź wszystkie trójki (a,b,c) ∊ N3 takie, że a6+2b6=4c6
Wiem, że należy rozpatrzeć parzystość tych liczb.
22 lut 15:04
Blee:
1)
wiemy, że a jest liczbą parzystą (bo dwie pozostałe są parzyste)
a = 2k
a6 = 26k6 = 64k6
a6 + 2b6 = 4c6 ⇔ 64k6 + 2b6 = 4c6 ⇔ 32k6 + b6 = 2c6
2)
wiemy, że a jest liczbą parzystą (bo dwie pozostałe są parzyste)
b = 2j
b6 = 26j6 = 64j6
32k6 + 64j6 = 2c6 ⇔ 16k6 + 32j6 = c6
3)
wiemy, że a jest liczbą parzystą (bo dwie pozostałe są parzyste)
c = 2l
c6 = 26l6 = 64l6
16k6 + 32j6 = 64l6 ⇔ k6 + 2j6 = 4l6
jak widzisz ... wróciliśmy do pierwotnego równania i możemy postępować dalej identycznie
w efekcie możemy wysnuć hipotezę, że:
a = 2d ; b = 2e ; c = 2f
i ją udowodnić niewprost pokazując, że w przeciwnym razie prędzej czy później dojdzie do
sytuacji gdy będziemy mieli w równaniu dwie liczby parzyste i jedną nieparzystą
tak więc mamy równanie:
26d + 26e+1 = 26f+2
możemy przekształcić to równanie trochę ... (*) w efekcie otrzymamy, że to równanie będzie
spełnione tylko wtedy (dla a≠0, b≠0, c≠0) gdy:
6d = 6e+1 co z kolei jest niemożliwe do spełnienia
więc jedynym rozwiązaniem będzie a = b = c = 0
Daj znać jeżeli nie będziesz umiał dojść do wniosku (*)
22 lut 16:23
Witcher77: Dziękuję, ale dlaczego akurat a = 2d ; b = 2e ; c = 2f ?
Skoro a=2k to dla k=3 mamy a=6 co nie da się zapisać jako a=2d prawda ?
22 lut 17:40
Blee:
bo później dochodzimy do sytuacji
k6 + 2j6 = 2l6
i ponawiamy tę samą argumentację −−− k musi być parzyste ... później j musi być parzyste ...
później l musi być parzyste
więc a = 22*coś ; b = 22* coś innego ; c = 22 * jeszcze coś innego
i znowu dostaniemy to samo równanie i znowu i znowu i znowu ... tak w nieskończoność
22 lut 18:05
Witcher77: Ok, już rozumiem
22 lut 18:08
Adamm:
@Blee
zły wniosek
wniosek jest taki, że a, b, c są podzielne przez 2n dla każdego n
zatem a = b = c = 0
23 lut 00:27
wredulus_pospolitus:
Adamm ... sytuację a=b=c=0 po prostu rozpatrywałem osobno (a jako, że jest trywialna to nawet
o niej nie pisałem)
całe rozumowanie było przeprowadzane dla niezerowych rozwiązań
23 lut 00:32
Adamm:
Jeśli liczbę a da się podzielić przez dowolnie dużą liczbę, to a = 0.
Z tego wystarczy tu skorzystać.
23 lut 00:36