matematykaszkolna.pl
Przekroje - stereometria Patryk: Cześć, Czy mógłby mi ktoś pomóc z zaznaczeniem 3 przekrojów w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym? Szczególnie te dwa pierwsze. Trzeci próbowałem sam zrobić ale wyszedł trójkąt a powinien pięciokąt. 1) płaszczyzna zawierająca krawędź boczną i środek rozłącznej z nią krawędzi podstawy 2) płaszczyzna zawierająca krawędź podstawy i środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej 3) płaszczyzna zawierająca środek wysokości oraz środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy
22 lut 14:47
Blee: rysunek To NIE SĄ trójkąt równoramienny i trapez równoramienny
22 lut 15:00
Blee: rysunek
22 lut 15:05
Patryk: Dzięki wielkie! Mam pytanie, skąd mam wiedzieć jak np. wyznaczyć płaszczyznę 2), wiem że zawiera krawędź podstawy i środek krawędzi bocznej, to nie mógłbym po prostu połączyć krawędzi ze środkiem i wyszedł by trójkąt? Bo z opisu to trochę ciężko było by się zorientować, że trzeba 4 wierzchołek dołożyć i wychodzi trapez.
22 lut 15:14
Mila: Ad (2) Wyobraź sobie ciasteczko o takim kształcie i chcesz go przekroić tak , aby cięcie "szło " przez BC i środki dwóch krawędzi bocznych przeciwległych.
22 lut 16:34
Blee: Miluś ... konsultacja −−− to jednak będzie trapez równoramienny, prawda ?!
22 lut 16:36
Patryk: Chyba równoramienny, przynajmniej tak mam podane w odpowiedziach emotka
22 lut 17:15
Mila: rysunek ABEF−trapez równoramienny.
22 lut 17:46