Macierze
Mokry: Znaleźć macierz A
(−1) odwrotną do macierzy A i wykorzystać ją do rozwiąznia układu równań.
1 −1 2
A = 1 1 −2
2 −1 2
0
13 13
A
(−1) = −2 0 1
−1
−13 23
| | ⎧ | x−y+z=0 | |
| Układ równań: | ⎨ | x+y−2z=1 |
|
| | ⎩ | 2x−y+2z=2 | |
Domyślam się, że trzeba to jakoś wymnożyć i będzie macierz jednostkowa, ale nie wiem za bardzo
jak do tego doprowadzić.
22 lut 14:31
Mokry: W macierzy A, oczywiście w pierwszym wierszu jest bład: 1 −1 1 powinno być
22 lut 14:33
Des:
|0|
B= |1|
|2|
A*X = B
A−1*A*X = A−1*B
X = A−1*B
22 lut 14:41
Mokry: O dobra, dzięki
22 lut 14:51