Blee:
więc tak
(1) oczywiście −−− jeżeli funkcja nie jest określona w tym punkcie to NIE MA MOŻLIWOŚCI aby
ona była tutaj ciągła
(2) nie musi być różniczkowalna (przykład f(x) = |x| −−− funkcja nie jest różniczkowalna x
0 =
0, a jest ciągła w tym punkcie)
(3) oczywiście, że nie ... np. f(x) = ln(x
2) jest określona w sąsiedztwie x
0 = 0 ... ale dla
x
0 = 0 nie jest określona, więc nie jest ciągła
| | x2 | |
(4) to jest warunek konieczny, ale nie jest wystarczający ... niech f(x) = |
| (czyli |
| | x | |
D
f = R/{0}) zauważ, ze f(x) = x ... czyli dla x
0 = 0 granice jednostronne będą sobie równe,
ale funkcja NIE JEST ciągła w x
0 = 0, bo nie przyjmuje tam żadne wartości