marcin help
marcin: Wyznaczyć równania stycznych do wykresu funkcji f danej wzorem
f(x)=x3−3x2+1, które przechodzą przez punkt P(2,−4).
22 lut 12:48
salamandra: pochodna, pozniej zastosuj wzór na styczną do wykresu funkcji
22 lut 12:59
Jerzy:
W jakim punkcie ?
22 lut 13:19
Des:
f(x) = x
3 − 3x
2 + 1
P(x
p , y
p)
| | f(x0) − yp | |
f '(x0) = 3x02 − 6x0 = |
| |
| | x − xp | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = x
3 − 3x
2 + 1
2 równania, 2 niewiadome, wyznaczaj punkty
22 lut 13:56
Jerzy:
Trzecia linijka od dołu,w mianowniku: x0 − xp
22 lut 15:41
Mila:

wg wskazówek
Des
f(x) = x
3 − 3x
2 + 1
P=(2,−4)
f(2)=3
Punkt P∉do wykresu f(x)
1) f '(x)=3x
2−6x
P=(2,−4), A=(x
0,y
0)
2)
a=f '(x
0)=3x
02−6x
0
3)
x
03−3x
02+1+4=(3x
02−6x
0)*(x
0−2)
| | 5 | | 17 | |
A=(1, −1) lub A1=( |
| ,− |
| ) − punkty styczności |
| | 2 | | 8 | |
4) Styczne:
AP: y=−3x+2
================
22 lut 21:14