trygonometria
salamandra: | | 1+cos22α | |
Wykaż, że dla dowolnego kąta α prawdziwa jest tożsamość sin4α+cos4α= |
| |
| | 2 | |
t=sin
2α
k=cos
2α
| | 1+cos22α | |
sin2α*sin2α+cos2α*cos2α= |
| |
| | 2 | |
| | 1+(2cos2α−1)(2cos2α−1) | |
t2+k2= |
| |
| | 2 | |
2t
2+2k
2=2+4k
2−4k
2t
2−2k
2+4k=2 / : 2
t
2−k
2+2k=1
(t−k)(t+k)+2k=1
(sin
2α−cos
2α)(sin
2α+cos
α)+2cos
2α=1
−(cos
2α−sin
2α)+2cos
2α=1
−cos2α=1−2cos
2α
−cos2α=−(2cos
2α−1)
−cos2α=−cos2α
przypadkiem mi wyszło, czy właśnie tak należało to zrobić?
21 lut 23:38
Blee:
trochę krócej:
| | 1 | |
sin4a + cos4a = (sina + cos2a)2 − 2sin2acos2a = 12 − |
| (2sinacosa)2 = |
| | 2 | |
| | 1 | | 2 − sin2(2a) | | 1+cos2a | |
= 1 − |
| (sin(2a))2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 lut 23:44
Blee:
tam miało być oczywiście
(sin
[C[2]]a + cos
2a)
2 − 2sin
2acos
2a
| | 1+cos22a | |
a na końcu winno być |
| |
| | 2 | |
21 lut 23:45
jc: Proponuję krótszy rachunek.
sin
4a + cos
4a=(sin
2a + cos
2a)
2−2sin
2a cos
2a
| | 1 | | 1 | | 1−cos22a | |
= 1 − |
| sin22a=1− |
| (1−cos22a)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 lut 23:45
Blee:
jc ... na końcu
+
21 lut 23:47
salamandra: | | 2−sin2(2a) | | 1+cos2(2a) | |
Blee, a skąd |
| = |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 23:49
Blee:
2 − sin2(2a) = 1 + sin2(2a) + cos2(2a) − sin2(2a) = ...
21 lut 23:51
jc: Jasne, że plus.
21 lut 23:52
salamandra: O proszę, nie wpadłbym na takie coś
21 lut 23:53
Blee:
bo Ty zbyt pracowita jesteś ... jakbyś była taki leń jak ja, to zamiast 'jechać z tematem' byś
się najpierw przez parę sekund zastanowiła: "jak to zrobić, żeby się nie narobić"
21 lut 23:54
salamandra: Już taki z Ciebie leń, że w wersji żeńskiej się do mnie zwracasz
21 lut 23:56
Blee:
cóż ... kiedyś wszyscy 'byliśmy kobietą' (jedna z niewielu rzeczy które pamiętam z lekcji
biologii

)
21 lut 23:57
salamandra: Kazdy jeszcze pamięta dział „rozmnażanie” z 5 klasy podstawówki
22 lut 00:01