proszę o rozwiązanie
anna: Kacper ma 15 modeli samochodów, wśród których są 3 modele różnych fordów i
4 modele różnych fiatów. Kacper ustawił losowo wszystkie modele w rzędach na trzech półkach ,
po 5 modeli na każdej półce. Jakie jest prawdopodobieństwo ,
że wszystkie modele fordów będą stały obok siebie na pierwszej półce , jeśli wiadomo ,
że wszystkie modele fiatów stoją na jednej półce obok siebie ?
21 lut 23:22
Blee:
możliwość pierwsza:
liczb prawdopodobieństwo warunkowe
21 lut 23:26
Blee:
możliwość druga:
Ω −−− na jednej półce obok siebie stoją fiaty, pozostałe miejsca dowolnie
A −−− na jednej półce stoją obok siebie fordy
#Ω = 3*2*4! * 11!
czyli:
3 −−− wybieramy półkę dla fiatów
2 −−− skoro mają stać obok siebie to są tylko dwie możliwości, albo stoją na początku (i jakiś
inny na końcu) albo na początku stoi inny, a one później
4! −−− permutacje fiatów
11! −−− permutacje pozostałych jedenastu (różnych) modeli
#A = 2*3*3! * 8!
czyli:
2 −−− wybieramy półkę (nie może być tak gdzie stoją fiaty, bo się nie zmieszczą)
3 −−− wybieramy pozycję na półce (na początku, na środku, albo na końcu półki)
3! −−− permutacje fordów
8! −−− permutacje pozostałych ośmiu (bez fordów i bez fiatów) modeli
P(A) = ....
Powinno wyjść dokładnie to samo co licząc z prawdopodobieństwa warunkowego
21 lut 23:31