liczby
salamandra: Udowodnij, że każda liczba całkowita k, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2, ma tę
własność, że reszta z dzielenia liczby 3k2 przez 7 jest równa 5.
k= 7n+2 n∊C czy N?
3k2= 3(7n+2)2=3*(49n2+28n+4) = 147n2+84n+12 = 7(21n2+12)+12
7(21n2+12) jest iloczynem liczby 7 przez liczbę całkowitą, więc jest podzielne przez 7, a 12
przy dzieleniu przez 7, daje resztę 5, c.n.u
Tyle wystarczy?
21 lut 23:06
Blee:
n ∊ C
ja bym jeszcze napisał:
7(21n2+12n) + 12 = 7(21n2+12n + 1) + 5
i wtedy pisał wniosek
21 lut 23:09
salamandra: tak, zjadłem n w nawiasie, dzięki
21 lut 23:10
Mila:
3*(49n2+28n+4)=3*49n2+3*28n+3*4=
=3*72n2+3*4*7n+7+5=
=7*(21n2+12n+1)+5
21 lut 23:34