prawdopodobieństwo
jaros: Autobus z 6−cioma pasażerami zatrzymuje się na 9−ciu przystankach.
Oblicz prawdopodobieństwo, ze:
a) wszyscy pasażerowie wysiada na tym samym przystanku,
b) na żadnym przystanku nie wysiądzie więcej niż jeden pasażer.
Myślę i myślę nad tym zadaniem i nie mogę wymyślić... na czym polega to zadanie?

jest to wariacja czy kombinacja?
21 lut 23:05
Blee:
wybieramy przystanek na którym WSZYSCY wysiądą ( 9*)
dzielimy przez #Ω
| | | |
wybieramy sześć przystanków na których wysiądzie dokładnie 1 osoba na | sposobów |
| | |
ustalamy który z pasażerów wysiądzie na danym przystanku na 6! sposobów
dzielimy przez #Ω
21 lut 23:15
Blee:
przykro mi −−− ale im szybciej przestaniesz podchodzić do zadań z prawdopodobieństwa w ten
sposób:
"hmmm tutaj będzie wariacja, a może kombinacja, a może permutacja?" tym szybciej zaczniesz
'kombinować' w jaki sposób ułożyć sobie w głowie to zadanie i będzie je rozwiązywał bez
większych problemów.
21 lut 23:16
jaros: Nie chce wyjść na głąba ale mam pytanie... dlaczego
a)
P(A) = 6/69 liczbę elementów zbioru Ω nie jest liczbą pasażerą podniesiona do "k" przystanków
na
która mozemy ich wysadzic?
21 lut 23:31
Blee:
dlatego zaczynamy zadanie od ... opisania (słownie) czym jest Ω (przestrzeń zdarzeń)
Ω −−− to co to jest dla Ciebie
21 lut 23:36
Blee:
dla mnie Ω −−− zdarzenie, w którym każdy z pasażerów wybiera sobie na którym przystanku chce
wysiąść (każdy pasażer może wybrać tylko jeden przystanek na którym wysiada)
dlatego #Ω = 9*9*9*9*9*9 = 96 (każdy z pasażerów ma 9 możliwości do wyboru)
to co Ty napisałeś pasuje do takiego opisu przestrzeni zdarzeń:
Ω −−− zdarzenie, w którym PRZYSTANEK wybiera sobie pasażera który wysiądzie na tym przystanku
wtedy #Ω = 6*6*6*6*6*6*6*6*6 = 69
ale tutaj pojawią się problemy:
1) przystanek nr 1 i przystanek nr 2 mogą sobie 'wybrać', że na każdym z nich wysiada Janek
Kowalski ... no ale jak tak może być?!
2) na jednym przystanku (np. nr 1) NIE MOŻE w tym momencie wysiąść więcej niż jedna osoba
21 lut 23:41
jaros: jest to dla mnie zbiór elementów wszystkich zdarzeń elementarnych, mówiąc inaczej
w tym zadaniu jako zbiór wszyskich zdarzeń definiuje według wzoru nk bo mam n
pasażerów i mogę ich wysadzić na k sposobów
21 lut 23:43
jaros: po twojej interpretacji rozumiem czym tu jest Ω
21 lut 23:45
Blee:
powiem Ci tak ... zrozumienie czym jest Ω (na chłopski rozum) to jest połowa sukcesu w
rozwiązywaniu zadań z prawdopodobieństwa
21 lut 23:46