liczby
salamandra: Liczba naturalna ma dokładnie cztery dzielniki naturalne, a ich suma jest równa s. Znajdź tę
liczbę, jeśli s=56, s=40
Nie rozumiem podpowiedzi, że n=pq, gdzie p i q są liczbami pierwszymi, a później jest rozpisane
na
1+p+q+pq
21 lut 22:23
ite: A jakie dzielniki ma liczba pierwsza (i każda inna liczba również) ?
21 lut 22:26
salamandra: 1 i samą siebie
21 lut 22:28
Blee:
rozpisane na 1+p+q+pq jest SUMA DZIELNIKÓW
natomiast sama liczba jest postaci p*q (bo taka własnie liczba ma dzielniki: 1, p, q, p*q)
gdzie oczywiście p i q to liczby pierwsze
21 lut 22:31
salamandra: bo jakby nnie były to liczby pierwsze to mogłoby być więcej dzielników?
21 lut 22:33
Blee:
dokładnie
21 lut 22:34
Blee:
jeszcze jest jedna możliwość (o której nie piszą w podpowiedzi)
n = p3
wtedy masz dzielniki:
1, p, p2, p3
21 lut 22:34
salamandra: weźmy 8:
dzielniki naturalne: 1,2,4,8
8=2*4
(1,2,4,8),
weźmy 12:
dzielniki naturalne: 1,2,3,4,12
12=3*4
(1,3,4,12)
no teraz powiedzmy, że widzę
21 lut 22:36
salamandra: Blee, napisali, ale tego nie pisałem, bo to w ogóle była dla mnie czarna magia, już to pierwsze
bardziej do mnie przemawiała
21 lut 22:36
Blee:
ogólnie (chociaż teraz raczej wykraczam poza materiał szkoły średniej) każdą liczbę (naturalną)
można zapisać w postaci:
n = p1a1*p2a2*.....*pnan*...
gdzie p1, ...., pn, ... to kolejne liczby pierwsze
natomiast a1, .... , an, ... pokazuje nam 'ile razy' występuje dana liczba pierwsza w
rozkładzie (uwaga −−− ai ∊ N w tym także ai = 0 <−−− przeważnie)
wtedy liczba dzielników liczby n będzie równa (a1+1)*(a2+1)*....*(an+1)*....
21 lut 22:38
Mila:
Np.
liczba 6=2*3 liczba 4 dzielniki naturalne {1,2,3,6}
liczba 12=22*3 ma (2+1)*2=6 dzielników naturalnych
Zatem szukana liczba w rozkładzie na czynniki pierwsze jest iloczynem dwóch liczb pierwszych.
S=56
56=1+p+q+p*q=(1+p)+q*(1+p)=(1+p)*(1+q)
56 jest liczbą parzystą ,to p+1, q+1 są parzyste
1+p=4 i 1+q= 14
p=3 i q=13
spr. 1+3+13+3*13=17+39=56
21 lut 22:39
Mila:
czyli liczba = p*q=3*13=39.
D39={1,3,13,39}
21 lut 22:46
salamandra: Milu, a dlaczego skoro 56 jest parzystą, to p+1,q+1 również?
Ja to rozbiłem tak
(q+1)(p+1)=4*14
q+1=4 i p+1 = 14
q=3 i p = 13
x=39
(q+1)(p+1)=8*7
q+1=8 i p+1=7
q=7 i p=6
x=42
Dlaczego tego drugiego warunku już nie mogę wziąć pod uwagę? (wiem, że mogę sprawdzić, że ma
więcej, ale ty już go "z góry" nie brałaś pod uwagę)
21 lut 22:47
Mila:
Możesz , ale odpada, bo 6 nie jest liczba pierwszą i liczba 42 ma 8 dzielników naturalnych.
Jeżeli p+1 jest nieparzysta to p jest liczbą parzystą , a tylko jedna liczba pierwsza jest
parzysta
to jest 2 .
Jeżeli znalazłbyś przypadek , że p=2 i drugi czynnik jest liczbą pierwszą to byłoby dobrze.
Możesz rozważyć wszystkie możliwe iloczyny, w tym jedna tylko parzysta (1+p) albo (1+q)
21 lut 23:06
salamandra: No tak

po prostu warto na koniec sprawdzić i tyle, i wszystko będzie jasne

dzięki
21 lut 23:07