liczby
salamandra: Znajdz wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a
najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210.
Jak zapisać takie liczby?
21 lut 21:56
Blee:
NWD(a,b) = 6
a*b = NWD(a,b)*NWW(a,b) = 1260 = 62*35 = 62*5*7
więc mamy możliwości:
6*1 ; 6*35
6*5 ; 6*7
co wyczerpuje możliwości
21 lut 21:59
salamandra: A dlaczego mnożysz NWD*NWW?
21 lut 22:01
Blee:
A czym jest NWW(a,b)

I jak go (najprościej) wyznaczyć
21 lut 22:01
21 lut 22:04
salamandra: Przyznam, że nie pamiętam, abym kiedykolwiek to na matematyce wyznaczał, dopiero co szukałem na
necie jakichś algorytmów
21 lut 22:04
Saizou :
Jest taka własność

można ją wywnioskować z takiego rozumowania
Niech
a=2
a1*3
a2*5
a3*...
b=2
b1*3
b2*5
b3*...
NWD(a,b)=2
min(a1,b1)*3
min(a2, b2)*...
NWW(a,b)=2
max(a1,b1)*3
max(a2, b2)*...
==============*
NWD(a,b)*NWW(a,b) = 2
a1+b1*3
a2+b2*...=ab
21 lut 22:04
Blee:

powiem Ci szczerze −−− ja nawet nie do końca pamiętałem ten wzór.
Rozwiązując to zadanie po prostu zastanowiłem się nad tym 'jaki jest związek' pomiędzy a*b, a
NWW(a,b)
Zauważ, że w NWW(a,b) masz iloczyn wszystkich czynników 'nie powtarzających' się zarówno w 'a'
jak i w 'b', a przecież te powtarzające się czynniki to nic innego jak NWD(a,b)
stąd: a*b = NWW(a,b)*NWD(a,b)
(i dopiero później przypomniałem sobie ten wzór z 22:01)
21 lut 22:07
salamandra: A co zadziało się tam 62*5*7, a w następnej linijce już ten kwadrat znika.
21 lut 22:08
salamandra: a, ok, to dzielisz potem przez 6, stąd ten kwadrat znika?
21 lut 22:10
Blee:
6
2*5*7 = a*b ... wiemy, że zarówno a jak i b 'ma w sobie 6'
więc a = 6*'coś' ; b = 6*'coś innego

'
więc 'coś' * 'coś innego' = 5*7
więc mamy możliwości takie:
'coś' = 1 ; wtedy 'coś innego' = 35 (bądź na odwrót, co jest bez znaczenia tutaj)
lub
'coś' = 5 ; wtedy 'coś innego' = 7 (bądź na odwrót)
21 lut 22:10
salamandra: teraz jasne
21 lut 22:12