Ciąg i różnica
MarxistPlato: Wyznacz różnice ciągu arytmetycznego w którym suma jest dana wzorem Sn = 32 −2n
21 lut 20:44
xyz:
popraw zapis (2n ? co to znaczy?)
A roznice mozesz wyznaczyc chociazby
S2 − S1
albo
Sn − Sn−1
21 lut 20:54
MarxistPlato: Identycznie mam napisane przez panią od matematyki, więc nie sądzę by to było źle.
Mógłbym więc wyznaczyć jak chociażby zwykłe an? Bo wtedy wynik wychodzi r=2
21 lut 20:58
MarxistPlato: Ah, już wiem o co chodzi haha, mój błąd ^^'.
21 lut 20:59
Mila:
sn=32−2n ma być ?
21 lut 21:04
MarxistPlato: Sn =32−2n.
21 lut 21:09
Mila:
Źle masz dalej napisaną tę sumę:
S
n=3n
2−2n
1) S
1=1
2) S
n−1=3*(n−1)
2−2(n−1)=3(n
2−2n+1)−2n+2=3n
2−6n+3−2n+2
S
n−1=3n
2−8n+5
3)
a
n=S
n−S
n−1=3n
2−2n−3n
2+8n−5
a
n=6n−5
a
1=1 =S
1 zgodność
a
2=6*2−5=7
r=6
4) Spr. sumy n początkowych wyrazów ciągu.
| | a1+an | | 1+6n−5 | | 6n−4 | |
Sn= |
| = |
| *n= |
| *n=(3n−2)*n=3n2−2n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
odp. a
n=6n−5, a
1=1, r=6
21 lut 22:26
a@b: Mila jak ...
Jackowski 
zna treść nawet z błędnego zapisu
21 lut 22:28
Mila:
21 lut 22:55