własności liczb całkowitych
salamandra: Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniające równanie 2y2+xy−x2=35
Nie mogę się doszukać żadnego wzoru skróconego mnożenia tutaj, jakaś wskazówka?
21 lut 20:01
Saizou :
2y2+xy−x2=35
y2−x2+y2+xy=35
(y−x)(y+x)+y(y+x)=35
dalej sam
21 lut 20:03
Szkolniak: y2+y2−x2+xy=y2+xy+y2−x2=y(y+x)+(y+x)(y−x)=(y+x)(2y−x)
21 lut 20:04
salamandra: (y+x)(y−x+y)=35
(y+x)(2y−x)=35
1) (y+x)(2y−x)=1*35
y+x=1
y=1−x
2y−x=35
2(1−x)−x=35
2−2x−x=35
−3x=33
x=−11
y=1−(−11)=12
nie zgadza się, bo x≠N
2)(y+x)(2y−x)=35*1
y+x=35
y=35−x
2(35−x)−x=1
70−2x−x=1
−3x=−69
x=23
y=35−23 = 8
x=23
y=12
itd?
21 lut 20:09
Jerzy:
@salamandra... jak x + y = 1 , skoro to liczby naturalne ?
21 lut 20:13
salamandra: masz rację, na maturze by się upiekło, bo i tak to rozwiązanie w późniejszym etapie odpada, ale
dzięki za spostrzeżenie
21 lut 20:14
Mila:
I nie pisz x≠N tylko (−11)∉N
21 lut 20:26
salamandra: tak, tak, przez przypadek

Teraz mam
[...] wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniające równanie xy+5x+2y+3=0
jest jakiś inny sposób niż w podpowiedzi, gdzie mam
xy+5x+2y+10−
7=0
21 lut 20:29
Mila:
xy+5x+2y+3=0
xy+2y=−5x−3
y*(x+2)=−5x−3
sprawdź co się dzieje
1) x+2≠0
| | −5x−3 | |
y= |
| dzielimy licznik przez mianownik |
| | x+2 | |
(−5x−3) : (x+2)=−5
−(−5x−10)
======
7
i teraz rozwiązuj
21 lut 20:41
salamandra: Wybacz, dzielenie rozumiem itp, ale nie wiem jak to mam teraz zastosować do zadania
21 lut 21:03
Saizou :
| | 7 | |
y ma być całkowity, to wyrażenie −5+ |
| też musi być całkowite, czyli składnik |
| | x+2 | |
| 7 | |
| musi być całkowity, czyli x+2 musi dzielić 7, stąd wyznaczasz x. |
| x+2 | |
21 lut 21:11
salamandra: czyli x+2= +−1 lub +−7?
21 lut 21:16
Jerzy:
Tak.
21 lut 21:17