Dlaczego |SA|+|SB|=/=|AB| ?
Janusz: Dlaczego |SA|+|SB|=/=|AB| ?
Podczas robienia pewnego zadania zauważyłem coś na co wcześniej nie zwracałem uwagi.
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego suma długości od środka S do punktu A i od środka S do punktu
B nie równa się długości AB ?
np. A(5,1) B(−2,6)
|AB|=(pod pierwiastkiem) (−2−5)2+(6−1)2=(−7)2+52=49+25=64 pierw z 64=8
8/2=4
S=( (5−2)/2, (1+6)/2 ) = (1.5, 3,5)
|SA|=(pod pierwiastkiem) (5−1.5)2+(1−3,5)2=(3.5)2+(−2.5)2=12.5+6.25= pierwiastek z 18.5
|SB|=(pod pierwiastkiem) (−2−1.5)2+(6−3.5)2=(−3.5)2+(2.5)2= pierwiastek z 18.5
|SA|=/= 1/2|AB| I |SB|=/=1/2|AB|
Dlaczego ?
21 lut 19:46
xxx:
a od kiedy to 49+25=64

?
21 lut 19:53
Janusz: a faktycznie, dzięki
21 lut 20:03