Funkcja kwadratowa
Szkolniak: Wykazać, że jeżeli między współczynnikami równań x
2+px+q=0 i x
2+mx+n=0 zachodzi związek
mp=2(n+q), to przynajmniej jedno z tych rozwiązań ma rozwiązanie.
p
2−4q≥0 ∧ m
2−4n≥0 (4n≤m
2)
p
2−2mp+4n≥0
4n≥2mp−p
2 ∧ 4n≤m
2, zatem: m
2≥2mp−p
2 ⇔ m
2−2mp+p
2 ⇔ (m−p)
2≥0 + komentarz
dobrze przeprowadzone rozumowanie?
21 lut 19:28
Saizou :
Można troszkę szybciej
p2≥4q
m2≥4n
======+
p2+m2≥2*2(q+n)=2mp →(p−m)2≥0
21 lut 19:45
Szkolniak: Rzeczywiście, dzięki
21 lut 19:49
xxx:
coś z tą treścią nie tak
21 lut 20:02
Mila:
Wykazać, że jeżeli między współczynnikami równań x
2+px+q=0 i x
2+mx+n=0 zachodzi związek
mp=2(n+q), to przynajmniej jedno z tych równań ma rozwiązanie.
Δ
1=p
2−4q
Δ
2=m
2−4n
Δ
1+Δ
2=p
2+m
2−4q−4n=p
2+m
2−4(q+n)=
=p
2+m
2−2*(mp−2n)−4n=p
2+m
2−2mp+4n−4n
Δ
1+Δ
2=(p−m)
2≥0 dla p, m∊R, zatem przynajmniej jedna z delt jest nieujemna⇔
co najmniej jedno z równań ma rozwiązanie
21 lut 20:03
ite: A mnie się to wnioskowanie nie zgadza : (
to jest założenie, owszem, ale dalej już nie bardzo...
p
2−4q≥0 ∧ m
2−4n≥0 (4n≤m
2) ← i tu nie wiem, co robisz
chcesz skorzystać z tezy, żeby ja przekształcić?
ale ona jest inna:
"przynajmniej jedno z tych równań ma rozwiązanie" to jest
alternatywa a nie koniunkcja
? ? ?
Saizou u Ciebie też nie ma alternatywy
21 lut 20:04
ite: o właśnie Mila poprawiła : )
21 lut 20:08
Saizou : Masz racje ite
formalnie (naprawmy to) zastosujmy dowód nie wprost, czyli poprawki u mnie
Przypuśćmy, że teza jest fałszywa
p2 < 4q
m2 < 4n
=====+
...(p−m)2 < 0
sprzeczność, co daje nam, że nasze przypuszczenie jest błędne, zatem przynajmniej jedno
równanie ma rozwiązanie.
21 lut 20:10
ite: dowód nie wprost jak zawsze najlepszy
21 lut 20:14
Szkolniak: w takim razie rozumiem że moje rozwiązanie byłoby poprawne tylko wtedy gdy miałbym udowodnić że
oba te dwa równania na pewno mają rozwiązanie?
bo rzeczywiście jest to alternatywa i moje założenie jest nieadekwatne do treści
21 lut 20:15
Mila:
Szkolniak zakładasz, że Δ1≥0 i Δ2≥0 a masz wykazać ,że co najmniej jedna z nich
jest≥0.
Dowód nie wprost albo korzystając z założeń wykazujesz, że Δ1 lub Δ2 jest nieujemna.
21 lut 20:30
Szkolniak: Dzięki za wyjaśnienie!
21 lut 22:18