Oblicz pole P ograniczone krzywymi
Marcin: Oblicz pole P ograniczone krzywymi y = x3 oraz y = 4x. Czy to pole równa się ∫ (4x−x3) na
przedziale od −2 do 2 ?
Proszę o pomoc. Dziękuję ?
21 lut 19:09
Jerzy:
Tak.
21 lut 19:10
Marcin: czyli :
| | x4 | |
∫ (4x−x3) dx = (2x2 − |
| ) = 8 − 4 − 8 − 4 = = −8 , a pole ujemne być nie może. |
| | 4 | |
chyba, że chodzi o to, że drugie pole jest w ćwiartce ujemnej i trzeba zmienić znak ? Dobrze
myślę? Proszę o podpowiedź
21 lut 19:20
Jerzy:
Obiszar jest symetryczny względem początku układu,więc policz 20∫2(4x − x3)dx
21 lut 19:25
Marcin: Rozumiem Jerzy, trochę źle zadałem pytanie.
Nie chodzi o obliczenie, tylko o stwierdzenie prawda czy fałsz,
Pole obszaru P ograniczone krzywymi y = x3 oraz y = 4 jest równe ∫ (4x−x3) na
przedziale od −2 do 2 ?
Moim zdanie to fałsz.
21 lut 19:38
Jerzy:
Fałsz, bo w przedziale (−2,0) funkcja x3 jest nad funkcją 4x
21 lut 19:42