aksjomat
Wolfik: Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny o sumie 39. Jeśli od tych liczb
odjąć odpowiednio liczby 1,4,19, to otrzymamy liczby tworzące ciąg arytmetyczny. Wyznacz te
liczby.
(a,b,c) cg geom
a+b+c=39
(a−1,b−4,c−19)−cg arytm.
21 lut 16:26
a@b:
b2=ac
a+b+c=39
2(b−4)=a−1+c−19
i rozwiązuj ............
21 lut 16:29
a@b:
z 3/ a+b+c= 3b+12 to 3b+12=39 ⇒b=9
to ac=81
i a+c=30
a=27 i c=3 i b=9 lub a=3 i c=27 i b=9
21 lut 16:33
Wolfik: dziękuję : )
21 lut 16:48
a@b:
21 lut 16:51
Mila:
Nad Wolfikiem też musimy popracować, bo robi błędy w działaniach na potęgach.
21 lut 16:57