Funkcja kwadratowa
Patryk: Cześć,
Mam pytanie do poniższego zadania:
https://zadania.info/d604/7444001
Czy w warunku ze wzorów Viete'a nie powinna być suma x1 + x2 < 0 zamiast ≤ 0 ? Skoro x1 i x2 to
liczby niedodatnie to jakim cudem ich suma mogła by wyjść równa 0?
21 lut 16:09
Blee:
0 to jest liczb NIEDODATNIA

jeżeli x
1 = x
2 = 0, to jak widzisz
x
1 + x
2 = 0 oraz x
1x
2 = 0
Przy Twoich nierównościach, otrzymasz informację, że to jest jeden z wyników których szukasz (
a jest wręcz przeciwnie)
21 lut 16:36
Patryk: Ale można tutaj przyjąć, że jest jedno miejsce zerowe równe 0? Myślałem, że mają być dwa różne
rozwiązania
21 lut 17:06