aksjomat
Wolfik: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których cztery różne pierwiastki równania
x4−10x2+m=0 tworzą ciąg arytmetyczny.
niech: x2=t i t≥0
x2−10x+m=0
Δ=100−4m
21 lut 15:03
Jerzy:
t2 − 10t + m = 0
I teraz to równanie musi mieć dwa różne pierwiastki dodatnie.
21 lut 15:06
Wolfik: Δ>0
t1t2>0
t1+t2>0
21 lut 15:14
Wolfik: Δ=100−4m
jaki będzie pierwiastek z delty?
c/a>0⇒m>0
t1+t2>0⇒t∊R
21 lut 15:20
Jerzy:
Koncentruj się troszkę: t1 + t2 > 0 ⇒ m ∊ R ( parametr m nie ma wpływu na tą sumę )
100 − 4m > 0 ⇔ m < 25
Ostatecznie: m ∊ (0,25)
21 lut 15:28
Wolfik: co dało mi to, że m∊(0,25)?
21 lut 15:40
Jerzy:
To tylko załozenie i oznacza, że tylko w tym przedziale szukasz rozwiązań zadania.
21 lut 15:53
Wolfik: w takim razie do liczę dalej?
21 lut 15:54
a@b:

Proponuję tak:
x
4 −10x
2+m=0 −−− funkcja z lewej strony parzysta
więc pierwiastki tego równania układają się symetryczne względem osi Oy ( jak na rys)
i tworzą ciąg arytmetyczny
to można je oznaczyć jako : −3k,−k, 3k, k
zatem (x+3k)(x−3k)(x+k)(x−k) =0 ⇒ .................
x
4−10k
2x
2+9k
4=0 i x
4−10x
2+m=0
to 10k
2=10 i 9k
4=m
k
2=1 to k
4=1 więc m=9
Odp: m=9
=======
21 lut 16:10
Patryk: A dlaczego różnica ciągu to 2k?
21 lut 16:13
a@b:
No, bo tworzą ciąg arytmetyczny
21 lut 16:18
Patryk: Nie o to chodzi

dlaczego "2k" a nie jakiś inny zapis np. 'k' ? Z czegoś to wynika?
21 lut 16:21
a@b:
Sprawdzamy : dla m=9
mamy równanie
x
4−10x
2+9=0 ⇒ (x
2−9)(x
2−10 ⇒ (x−3)(x+3)(x−1)(x+1)=0
pierwiastki tego równania to, −3,−1,1,3 −−− tworzą ciąg arytmetyczny r= 2
i wszystko gra
21 lut 16:22
Wolfik: dziękuję
21 lut 16:22
a@b:
21 lut 16:26