dzielenie
Dominik: Jaka jest zasada dzielenia ułamków przez odwrotność?
przykład:
W pierwszym przykładzie mam?
w drugim przykładzie mam x=2*3/2?
21 lut 13:44
Blee:
| | a | | b | | c | |
więc |
| = a : |
| = a * |
| |
| | | | c | | b | |
21 lut 13:46
Dominik: to w jednym i drugim przykładzie mnożymy razy odwrotność? w pierwszym zamiast mnożyć *3/2 to
mnożymy razy 2/3?
21 lut 13:50
Jerzy:
Gdzie w przykładzie 13:44 masz dzielenie ułamka przez odwrotność, bo ja tego nie widzę ?
21 lut 14:56
Jerzy:
13:44
x/(3/2) = 2 | *(3/2)
x = 6/2 = 3
I drugi przykład:
x/(2/3) = 2 |*(2/3)
x = 4/3
21 lut 15:04