aksjomat
Wolfik: Ciąg (an) określony jest wzorem an=32n+1−9n−1. Udowodnij, że ciąg (an) jest ciągiem
geometrycznym.
an=32n+1−9n−1
an=32n+1−32n−2
an=3(12n+1−12n−2)
21 lut 12:27
jc: Wolfik, na prawdę myślisz, że jest tak, jak napisałeś?
| | 1 | | 1 | | 28 | |
an=32n+1+9n−1=3*9n + |
| *9n = (3+ |
| )9n= |
| *9n |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
21 lut 12:45
Wolfik: | | 26 | |
tam powinno być 32n+1−9n−1, mnie wyszło 9n* |
| |
| | 9 | |
co teraz?
21 lut 12:54
21 lut 13:11
jc: Źle przepisałem znak.
Przy okazji, w czym lepsze jest stwierdzenie, że a
n+1/a
n=9
| | 26 | |
od stwierdzenia, że an= |
| *9n? |
| | 9 | |
21 lut 13:17
Wolfik: | | 26 | |
jc, skoro wzór na ciąg geometryczny to a1*qn−1 to w naszym przypadku |
| to a1? |
| | 9 | |
i przy q we wzorze ogólnym jest
n−1, a u nas samo
n?
21 lut 13:25
jc: Chodziło raczej o to, że an=Cxn i an+1/an=x.
Znaczą prawie to samo. Drugi wzór jest nieco gorszy, bo nie dopuszcza x=0 oraz
mówi jednak nieco mniej. Ale jeden i drugi wzór mówi, że mamy ciąg geometryczny
i przechodzenie z pierwszego wzoru do drugiego wydaje mi się bez sensu.
21 lut 13:42
Dominik: Dziękuję
21 lut 13:50
Mila:
Wolfik w zapisie z 12:27 trzecia linijka
źle.
a
n=3
2n+1−3
2n−2=3
2n*3
1−3
2n*3
−2=
| | 32n+2 | |
= |
| =32n+2−2n=32=9 |
| | 32n | |
q=9
21 lut 17:36
Wolfik: czym różni się an z 3 linijki od tego z ostatniej, czemu są inne wzory? ten w ostatniej jest z
definicji, a ten z 3?
21 lut 17:48
Mila:
Mają tylko inną postać , ten z trzeciej linijki (miałeś podany ) i z definicji są równe.
21 lut 18:59