aksjomat
Wolfik: Niech
f(x)=1+x+x
2+x
3+...
będzie sumą szeregu geometrycznego zbieżnego. Udowodnij, że zbiorem wartości funkcji f jest
przedział (1/2,+
∞)
|q|<1
| | 1 | |
1+x+x2+x3+...=Sn⇒f(x)= |
| , q=x |
| | 1−x | |
co dalej?
21 lut 11:49
Jerzy:

Widzisz " co dalej ? " Jakie wrtości przyjmuje ta funkcja w różowym przedziale (−1,1) ?
21 lut 11:54
Jerzy:
A algebraicznie: policz sobie granice f(x) przy x → −1 oraz przy x → 1−1
21 lut 11:56
Wolfik: dla (−1,1) zwf=(1/2,+∞)
dlaczego rozpatrujemy tylko przedział (−1,1), a nie (−∞,1)U(1,+∞)?
21 lut 12:00
Jerzy:
|q| < 1 , czyli |x| < 1
21 lut 12:15
Wolfik: dziękuję
21 lut 12:25