Matura rozszerzona operon
Julop212: Prostokat o bokach a i b jest podobny do
prostokata o bokch a+5 i b +5.
Wykaz ze są kwadratami.
Oto co zrobilem :
a(b+5)=b(a+5)
ab+5a=ab+5b
5a=5b
a=b
I tutaj zakonczylem. Za takie rozwiazanie
W kluczu przewidziany jest zaledwie
1punkt z czterech. "Mało istotny postep
coś tam coś tam" ulozona jest druga proporcja
przeksztalcona do postaci
a=b
Moim zdankem jest to wgl nie potrzebne. Mozna
Ułożyć tysiac innych proporcji ale kazda doprowadzi
Do tego samego co wynika z definicji podobienstwa.
Prosze mi wytlumaczyc dlaczego to jest potrzebne.
Z gory bardzo dziękuję za pomoc.
21 lut 00:02
Julop212: Przepraszam inna proporcja jest ulozona w kluczu :
Niemniej nadal nie wiem po co to potrzebne
21 lut 00:08
ruszamy: No jest bez sensu. W końcu jeśli pomnożyć wyrażenie przez b+5 oraz podzielić przez b, to mamy
to samo. Jak dla mnie, to klucz bredzi.
21 lut 00:42
ruszamy: A nie, chwila. W mianowniku po lewej jest a+5, a nie na odwrót.
21 lut 00:47
Bleee:
Zauważ że nie masz podane w zadania KTORE boki są podobne do których.
Ty ZAŁOŻYŁEŚ że a jest podobny do 'a+5', a 'b' podobny do 'b+5'. To nie musi być prawda.
Przecież 'a' może być podobny do 'b+5' natomiast 'b' może być podobny do 'a+5'. I właśnie to
przedstawia ta druga proporcja.
21 lut 09:10
Julop212: A jak sobie dam założenie że a≥b
będzie to tylko kwestia obrócenia tego prostokąta.
Jeżeli a≥b to a+5≥b+5 i tej drugiej proporcji nie ma
Sensu układać.
21 lut 13:31
Blee:
jeżeli coś takiego napiszesz ... to tak −−− nie będzie sensu układać drugiej proporcji ...
jednak Ty tego nie napisałeś, więc nie było podstawy aby tą możliwość odrzucić
21 lut 13:44