matematykaszkolna.pl
Matura rozszerzona operon Julop212: Prostokat o bokach a i b jest podobny do prostokata o bokch a+5 i b +5. Wykaz ze są kwadratami. Oto co zrobilem :
a a+5 

=

b b+5 
a(b+5)=b(a+5) ab+5a=ab+5b 5a=5b a=b I tutaj zakonczylem. Za takie rozwiazanie W kluczu przewidziany jest zaledwie 1punkt z czterech. "Mało istotny postep coś tam coś tam" ulozona jest druga proporcja
a b 

=

a+5 b+5 
przeksztalcona do postaci a=b Moim zdankem jest to wgl nie potrzebne. Mozna Ułożyć tysiac innych proporcji ale kazda doprowadzi Do tego samego co wynika z definicji podobienstwa. Prosze mi wytlumaczyc dlaczego to jest potrzebne. Z gory bardzo dziękuję za pomoc.
21 lut 00:02
Julop212: Przepraszam inna proporcja jest ulozona w kluczu :
a b 

=

b+5 a+5 
Niemniej nadal nie wiem po co to potrzebne
21 lut 00:08
ruszamy: No jest bez sensu. W końcu jeśli pomnożyć wyrażenie przez b+5 oraz podzielić przez b, to mamy to samo. Jak dla mnie, to klucz bredzi.
21 lut 00:42
ruszamy: A nie, chwila. W mianowniku po lewej jest a+5, a nie na odwrót.
21 lut 00:47
Bleee: Zauważ że nie masz podane w zadania KTORE boki są podobne do których. Ty ZAŁOŻYŁEŚ że a jest podobny do 'a+5', a 'b' podobny do 'b+5'. To nie musi być prawda. Przecież 'a' może być podobny do 'b+5' natomiast 'b' może być podobny do 'a+5'. I właśnie to przedstawia ta druga proporcja.
21 lut 09:10
Julop212: A jak sobie dam założenie że a≥b będzie to tylko kwestia obrócenia tego prostokąta. Jeżeli a≥b to a+5≥b+5 i tej drugiej proporcji nie ma Sensu układać.
21 lut 13:31
Blee: jeżeli coś takiego napiszesz ... to tak −−− nie będzie sensu układać drugiej proporcji ... jednak Ty tego nie napisałeś, więc nie było podstawy aby tą możliwość odrzucić
21 lut 13:44