styczna
jaros: Napisz równanie prostej prostopadłej do stycznej do wykresu funkcji f(x) = x
2−x+1/x−1
w punkcie, w którym istnieje minimum tej funkcji.

?
20 lut 22:51
jc: Funkcja ma minimum w punkcie 1. Szukana prosta: x=1.
20 lut 23:10
jaros: i potem g(x)=f(x)?
20 lut 23:11
jaros: funckja ma minium w punkcie 2, co nam daje ta informacja?
21 lut 16:53
Mila:

x≠1
| | x2−x+1 | | x*(x−1)+1 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
(x−1)
2=1
x−1=1 lub x−1=−1
dla x=2 funkcja f(x) ma minimum lokalne a dla x=0 f(x) ma maksimum lokalne
2)
f(2)=3
styczna y=3
21 lut 17:17