Dwie skośne względem siebie krawędzie ostrosłupa trójkątnego mają dlugosc równą b, pozostałe
krawędzie mają długość równą a. Oblicz objętość ostrosłupa.
Te skośne to będą te czerwone?
Dobra mam tak
z tw. Pitagorasa w ΔABC
| 1 | ||
( | b)2+h2=a2 (zauważam, że to równoramienny) | |
| 2 |
| 1 | ||
h2=a2− | b2 | |
| 4 |
| 1 | 4a2−b2 | √4a2−b2 | ||||
h=√a2− | b2 = √ | = | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| b*√4a2−b2 | ||||||||||||
Pp= | = | ||||||||||||
| 2 | 4 |
cd. Twoich obliczeń
|OE|=e
1) Tw. Pitagorasa dwa razy: w ΔSOE i ΔSOA
H2=h2−e2
b2=H2+(h−e)2⇔H2=b2−(h−e)2
Porównanie:
b2−(h−e)2=h2−e2
oblicz e
2) Jeszcze raz tw. P. W SOE
Objętość czworścianu ABCS= V prostopadłościanu − objętość 4 naroży
Vpr.=c2*h
| 1 | 1 | 1 | ||||
VABCS=c2*h−4* | * | c2*h= | c2*h | |||
| 3 | 2 | 3 |
| b | ||
b=c√2⇔c= | ||
| √2 |
| 1 | b | |||
VABCS= | *( | )2*√a2−b2/2 | ||
| 3 | √2 |
| b2*√4a2−2b2 | ||
VABCS= | ||
| 12 |
| 1 | ||
e= | b2−h | |
| 2 |
| √4a2−b2 | 1 | √4a2−b2 | ||||
H2=( | −( | b2− | ))* | |||
| 2 | 2 | 2 |
| √4a2−b2 | 1 | √4a2−b2 | ||||
( | +( | b2− | )) | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 2h2−b2 | ||
e= | ||
| 2h |
| 2a2−(1/2)b2−b2 | ||
e= | ||
| √4a2−2b2 |
| 2h2−b2 | ||
e= | ||
| 2h |
| 2h2−b2 | ||
( | )2+H2=h2 | |
| 2h |
| 4h4−4b2h+b4 | |
+H2=h2 | |
| 4h2 |
| 4h4−4b2h+b4 | ||
H2=h2− | ||
| 4h2 |
| 4h4−4h4−4b2h+b4 | ||
H2= | ||
| 4h2 |
| −4b2h+b4 | ||
H2= | ||
| 4h2 |
Tradycyjnie prościej będzie obliczyć PAES na dwa sposoby i porównać;
h masz obliczone;
h2=a2−b2/4
h=√a2−b2/4
h1=√h2−b2/4
| 1 | 1 | ||
*b*√h2−b2/4= | *h*H | ||
| 2 | 2 |
| b*√a2−b2/2 | ||
H= | ||
| √a2−b2/4 |
Pozdrawiam niestrudzoną Milę
Dziękuję .Też pozdrawiam. Na maturę salamandra ma z naszą pomocą osiągnąć
szczyt formy.
| b | b2 | b2 | b | |||||
PAES= | √(a2− | − | )= | √4a2−2b2 | ||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| 1 | b | b | b2 | |||||
V=2* | * | * | √4a2−2b2}= | √4a2−2b2 | ||||
| 3 | 2 | 4 | 12 |
Zwykle wpisuję w prostopadłościan.
A jak będzie wg Ciebie , gdy krawędzie skośne parami równe?
a,a, b,b, c,c
Ja obliczę po wpisaniu w prostopadłościan o krawędziach ( x,y, z) różnej długości.

| 1 | ||
( | b)2+h2=a2 | |
| 2 |
| 1 | |
b2+h2=a2 | |
| 4 |
| 1 | ||
h2=a2− | b2 | |
| 4 |
| 1 | √4a2−b2 | |||
h=√a2− | b2 = | |||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
( | b)2+h12=h2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
b2+h12=a2− | b2 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
h12=a2− | b2 | |
| 2 |
| 1 | ||
h1=√a2− | b2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
P1= | *b*√a2− | b2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
P2= | *h*H= √a2− | b2*H | ||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
*b*√a2− | b2= | *h*H= √a2− | b2*H | ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
*√a2− | b2*H= | *b*√a2− | b2 / * 2 | ||||
| 2 | 4 | 2 | 2 |
| |||||||||||
H= | |||||||||||
|
| |||||||||||
Pp= | |||||||||||
| 2 |
| 1 |
|
| ||||||||||||||||||||||
V= | * | * | = | |||||||||||||||||||||
| 3 | 2 |
|
| 1 | 1 | 1 | √4a2−2b2 | 1 | ||||||
= | b2*√a2− | b2 = | *b2* | = | b2√4a2−2b2 | |||||
| 6 | 2 | 6 | 2 | 12 |
Objętość czworościanu równościennego o krawędziach skośnych parami równych:
a,a, b,b, c,c .
VABCDEFGH=x*y*z
| 1 | 1 | 1 | ||||
VnarożaAFCB= | * | xyz= | xyz | |||
| 3 | 2 | 6 |
| 1 | 1 | |||
VHFCA=xyz−4* | xyz= | xyz | ||
| 6 | 3 |
| c2+b2−a2 | ||
z2= | ||
| 2 |
| a2+b2−c2 | ||
x2= | ||
| 2 |
| a2+c2−b2 | ||
y2= | ||
| 2 |
| √(c2+b2−a2)*(a2+b2−c2)*(a2+c2−b2) | ||
VHFCA= | ||
| 6√2 |