Oblicz granicę ciągu
Mercy: Pomóżcie mi to zrobić, bo kompletnie nie wiem jakim cudem ma tu wyjść 2. Mam do obliczenia
granice ciągu:
lim pod pierwiastkiem jest wyrażenie n
2+4n+3 A za pierwiastkiem −n
n−> plus nieskończoności
Na ile sposobów to liczę na tyle zawsze wychodzi granica plus nieskończoności, a ma być 2
20 lut 22:35
Mila:
| | (√n2+4n+3+n) | |
limn→∞(√n2+4n+3−n)* |
| = |
| | (√n2+4n+3+n) | |
| | n2+4n+3−n2 | |
limn→∞ |
| = |
| | (√n2+4n+3+n) | |
| | 4n+3 | | 4 | |
limn→∞= |
| = |
| =2 |
| | (√n2+4n+3+n) | | 1+1 | |
20 lut 22:48
Mercy: A skąd nagle te dwie jedynki w mianowniku?
21 lut 18:51
Jerzy:
Po podzieleniu licznika i mianownika przez n
21 lut 18:53
Mercy: No ale część mianownika zostanie pod pierwiastkiem, a to dąży do nieskończoności, tak?
21 lut 18:56
Bleee:
4/n i temu podobne dążą do 0
21 lut 18:59
Bleee:
Mercy... nie śpimy na ćwiczeniach
21 lut 18:59
Mercy: A to nie będzie pierwiastek z 4/n? Chyba, że ułamek pod pierwiastkiem też dąży do 0.
21 lut 19:02
Mila:
n* mianownik
| | | | 4 | |
limn→∞ |
| = |
| =2 |
| | (√1+(4/n)+(3/n2)+1) | | 1+1 | |
21 lut 19:04
jc: | √n2+4n+3 | | √n2+4n+3 | | n2+4n+3 | |
| = |
| =√ |
| |
| n | | √n2 | | n2 | |
21 lut 19:06
Mercy: Czyli ułamek pod pierwiastkiem zachowuje się jak zwykły ułamek i dąży do 0
21 lut 19:11
jc: | | n2+4n+3 | | 4 | | 3 | |
Pod pierwiastkiem masz |
| =1+ |
| + |
| →1. |
| | n2 | | n | | n2 | |
21 lut 19:16
Mercy: Dzięki wszystkim za wytłumaczenie
21 lut 19:32