aksjomat
Wolfik: Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego jest równa 4, a suma ich sześcianów
jest równa 192. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
4(1−q)=a
1
192(1−q
3)=64(1−q)
3(1−q
3)=1−q
3(1+q+q
2)=1
3q
2+3q+2=0
Δ<0
co robię źle?
20 lut 21:17
Szkolniak: czwarta linijka, [4(1−q)]3=64(1−q)3
20 lut 21:27
salamandra: Ja bym powiedział ze mianownik również źle „zsześcianowany”
20 lut 21:29
salamandra: Chociaż nie, bo jest suma szescianow
20 lut 21:30
ite: Na pewno błędem jest brak założeń dla q.
20 lut 21:36
Mila:
| 64*(1−q)3 | |
| =192 |
| (1−q)*(1+q+q2) | |
64(1−2q+q
2)=192*(q
2+q+1) /:64
q
2−2q+1=3q
2+3q+3
2q
2+5q+2=0
dokończ
20 lut 21:39
Wolfik: zał: q≠1
64(1−q)3=192(1−q3)
(1−q)3=3(1−q3)
1−3q+3q2−q3=3(1−q)(1+q+q2)
dobrze mam teraz?
20 lut 21:45
Wolfik: pierwiastek z delty=3
q
2=−2 nie nalezy, bo |q|<1
q
2=−1/2
a
1=4*2/3=8/3
20 lut 21:49
20 lut 21:51
Wolfik: z 21.45 mam dobrze przekształcone?
20 lut 21:53
Mila:
21:45 dobrze, ale popatrz jak ja zrobiłam, czasem to upraszcza dalsze obliczenia .
Rozłożyłam (1−q3) na iloczyn i wtedy można uprościć.
20 lut 21:57
Wolfik: dziękuję za pomoc!
20 lut 22:01