Fynkcja homograficzna
Ciamajda: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych wszystkich punktów płaszczyzny o
| | ax−b−2 | |
współrzędnych (a,b), dla których funkcja określona wzorem f(x)= |
| , gdzie x≠ −1, |
| | x+1 | |
jest funkcją homograficzną, malejącą w każdym z przedziałów (−
∞,−1),(−1,+
∞), a jej wykres
przecina oś oy powyżej punktu (0,0)
20 lut 20:38
ite: 1/ przekształcamy wzór funkcji
| | ax−b−2 | | ax+a−a−b−2 | | ax+a | | −a−b−2 | | −a−b−2 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| =a+ |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
2/ wiemy, że funkcja maleje w każdym z przedziałów (−
∞,−1),(−1,+
∞) → −a−b−2>0
3/ jej wykres przecina oś OY powyżej punktu (0,0) → f(0)>0
4/ otrzymujemy układ nierówności do rozwiązania
20 lut 21:08
Ciamajda: Dziękuję bardzo
20 lut 21:12
a@b: Wystarczy wykonać zwykłe dzielenie

f(x) = (ax−b−2) : (x+1)=a
−ax−a−b−2
−−−−−−−−−−
−a−b−2
==============
20 lut 21:13
ite : 
oczywiście że prostsze
ale poszukanie przekształcenia to też frajda : )
21 lut 11:04