Matma
Matma: | | (x−5)3 | |
Równanie: |
| =1 ma: |
| | √(x−5)2 | |
A) jedno rozw.
B) dwa rozw.
C) trzy rozw.
D) cztery rozw.
20 lut 20:24
salamandra: (x−5)3=|x−5|
z założeniem x≠5
20 lut 20:28
Jerzy:
|x − 5| = (x − 5)3 i spróbuj teraz
20 lut 20:29
Matma:
1)
x−5=(x−5)3
(x−5)−(x−5)3=0
(x−5)[1−(x−5)2]=0
(x−5)(−x2+10x−24)=0
Delta=4
x1=6
x2=4
2)
x−5=−(x−5)3
(x−5)+(x−5)3=0
(x−5)[1+(x−5)2]=0
(x−5)(x2−10x+26)=0
Delta ujemna więc stąd brak rozwiązań.
To jest dobrze, czy gdzieś się machnąłem?
20 lut 20:39
Matma: Bo PhotoMath mi pokazuje, że rozwiązaniem jest tylko 6 i nie wiem dlaczego.
20 lut 20:52
salamandra: No i dobrze ci pokazuje
20 lut 21:13
Jerzy:
Dlatego,że musisz zrobić założenie: (x − 5)3 > 0 , czyli x > 5
20 lut 21:22
Matma: Ale czemu, skoro opuszczając wartość bezwzględną i tak rozpatruję rozpatruję dwa przypadki?
20 lut 22:18
ABC:
Jerzemu chodziło że w pierwszym przypadku masz założenie x−5>0 , więc 4 odpada
20 lut 22:22