Sumy
Justyna: Co to znaczy?
Podaj procedurę znajdowania sum ∑n k=1 w(k) gdzie w(k) jest pewnym wielomianem.
20 lut 20:01
Justyna: Albo raczej jak to ma wyglądać
20 lut 20:49
jc: Może rachunek różnicowy?
20 lut 21:02
Justyna: Nie widzę jakby to miało działać
20 lut 22:04
ABC:
rozbijasz na jednomiany i z liczb Bernoulliego
20 lut 22:13
jc: Przykład. W(k)=k
2−k+1
W(1)=1, W(2)=3, W(3)=7, W(4)=13
S(0)=0, S(1)=1, S(2)=4, S(3)=11, S(4)=24
0 1 4 11 24 *45
1 3 7 13 *21
2 4 6 *8
2 2 *2
0 *0
Z gwiazdką umieściłem nowe wyniki (nie wpisane wcześniej wyniki).
| | | | | | | |
Wzór ogólny: S(n)= | + 2 | + 2 | |
| | | | |
20 lut 22:14
20 lut 22:17
Mila:
Może tak:
W(x)=anxn+an−1xn−1+...+a1x+a0
S=an*∑(k=1 do n)kn+an−1*∑(k=1 do n)kn−1+.......a1*∑(k=1 do n)k+∑(n=1 do n)a0
W(x)=x2+2x
S=∑(k=1 do n)k2+2∑(n=1 do n)k=...
20 lut 22:35
Justyna: Czy to nie powinno być po prostu a0
.......+∑(n=1 do n)a0
20 lut 23:15
21 lut 10:35
Adamm: Metoda jc polega na zapisaniu wielomianu za pomocą symboli Newtona.
23 lut 00:18