Dowód Cauchego
Początkujący: Dana jest funkcja określona w zbiorze liczb rzeczywistych, o której wiadomo, że f(x+y) = f(x) +
f(y) oraz f(1) = 1. Udowodnij, że f(x) = x dla dowolnego x należącego do rzeczywistych
20 lut 19:59
jc: Nie było jakiś dodatkowych założeń? np. że funkcja jest ciągła lub że przyjmuje wartości
dodatnie dla dodatnich argumentów.
20 lut 20:17
Początkujący: Jest założenie, że funkcja jest ciągła faktycznie, nie napisałem
20 lut 20:22
jc: Pokaż, że f(x)=x dla wymiernych x.
Liczby niewymierne możesz przybliżać ułamkami.
Dlatego jeśli funkcja jest ciągła, to równość zachodzi dla wszystkich liczb.
20 lut 21:01
Początkujący: Udowodniłem, że f(1) = 1
f(1/4) = 1/4
f(1/2) = 1/2 itd
To powinno wystarczyć?
20 lut 21:11
jc:
m,n>0
| | m | | m | | m | |
czyli m=n*f( |
| ), a stąd f( |
| )= |
| |
| | n | | n | | n | |
f(0)=0, dlaczego?
f(−x)=−f(x), dlaczego?
wniosek, dla f(x)=x fla każdej liczby wymiernej x.
20 lut 21:16