probabilistyka
Grecco: Niech (ξn)n=1∞ będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o rozkładzie jednostajnym na
przedziale (0, 1). Ustalmy p∊(0, 1).definujemy zmienną losową θ(ω) = inf{n: ξn(ω)>1−p}, a
następnie zmienną losową μ(ω) = max{ξi(ω): 0≤i≤θ(ω)−1}. Przyjmujemy ξ0≡0. Oblicz Eμ.
20 lut 18:46
Adamm:
Eμ = ∑
k E[μ | θ = k]P(θ = k)
P(θ = k) = P(ξ
i ≤ 1−p, 0≤i≤k−1, ξ
k > 1−p) = (1−p)
k−1p, k≥1,
E[μ | θ = k] = E[max{ξ
i(ω): 0≤i≤k−1}] = 0 dla k = 1,
∫
01...∫
01 max(x
1, ..., x
k−1) dx
1...dx
k−1 dla k≥2.
∫
01 (max(x
1, ..., x
k−1))
m dx
1 =
∫
0max(x1, ..., xk−2) (max(x
1, ..., x
k−2))
m dx
1
+ ∫
max(x1, ..., xk−2)1 x
1m dx
1 =
1/(m+1)+m(max(x
1, ..., x
k−2))
m+1/(m+1)
Niech f(k−1, m) oznacza poprzednią funkcję, a J całkowanie od 0 do 1.
| | 1 | | m | |
Wtedy Jf(k, m) = |
| + |
| f(k−1, m+1), f(0, m) = 0 |
| | m+1 | | m+1 | |
(trochę nieformalnie dla prostoty zapisu)
| | 1 | | 1 | |
Jk−1f(k−1, 1) = |
| + |
| Jk−2f(k−2, 2) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| Jk−3f(k−3, 3) = |
| | 2 | | 2*3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + ... + |
| = 1−1/k |
| | 2 | | 2*3 | | (k−1)k | |
| | 1 | |
Zatem E[μ | θ = k] = 1− |
| i |
| | k | |
| | pln(p) | |
Eμ = ∑k (1−1/k)(1−p)k−1p = 1 + |
| |
| | 1−p | |
23 lut 01:48
Adamm: Gwoli ścisłości, P(θ = ∞) ≤ P(ξi ≤ 1−p, 0≤i≤N) = (1−p)N→0.
23 lut 02:13