aksjomat
Wolfik: Wyznacz największy wyraz ciągu określonego wzorem an=33n−n3
szuk: an max=?
20 lut 16:53
Mila:
a(n)=33n−n3, n∊N+
Badamy dla jakich n wyrazy ciągu są nieujemne
33n−n3≥0
n*(33−n2)≥0 i n∊N+⇔
33−n2≥0
−√33≤n≤√33 i n∊N+
1≤n≤5
licz wartości : a1,a2,a3,a4,a5 i wybieraj
(dla n≥6 wartości an są ujemne )
20 lut 17:24
Wolfik: skąd wiemy, że akurat największy wyraz będzie dodatni? czemu wykluczamy, że największy n nie
będzie miał wartości ujemnej?
20 lut 17:40
Jerzy:
No to pytanie pomocnicze: czy 33 − n2 może przyjmować wartości ujemne ?
20 lut 17:51
Wolfik: tak
20 lut 17:53
Jerzy:
Zatem każdy dodatni wyraz ciągu będzie na pewno większy od ujemnego,dlatego największy szukamy
wśród dodatnich.
20 lut 17:55
Mila:
Wolfik
Wyrażenie 33n−n3 przyjmuje wartości dodanie i ujemne dla n∊{1,2,3,4,...}
Skoro an ma mieć największą wartość , to musi być to wartość dodatnia dla pewnego n.
20 lut 17:59
Wolfik: w takim razie pomyliłem największy wyraz ciągu z jego wartością?
20 lut 18:04
Jerzy:
Co to za pytanie ? Największy wyraz ciągu, to wyraz o największej wartości.
20 lut 18:06