Proszę o pomoc i wytłumaczenie krok po kroku ( nie mam nawet pomysłu)
Ania🐝: Oblicz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego
a3+a5=4
a2•a4=6
To jest w klamrze ale nie umiem zrobic 😅
20 lut 16:45
Jerzy:
a3 = a1 + 2r
a5 = a1 + 4r
a2 = a1 + r
a4 = a1 + 3r
podstaw i licz
20 lut 16:54
a@b:
a
3+a
5=a
4−r+a
4+r= 2a
4
to 2a
4=4 ⇒ a
4=2 ⇒ a
2=a
4−2r=2−2r
a
2*a
4 = (2−2r)*2=6 ⇒ r=−1/2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
{an} : 3 |
| ,3, 2 |
| ,2,1 |
| ,.... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
================
20 lut 20:03
Ania🐝: Dziekuje wam bardzo
20 lut 22:14
Blee:
trochę inne podejście:
a2*a4 = (a3 − r)(a3 + r) = 6 −> a32 − r2 = 6
a3 + a5 = a3 + a3 + 2r = 2a3 + 2r = 2(a3+r) = 4 −> a3 + r = 2
wyznaczasz a3 ... podstawiasz do pierwszego i wyznaczasz r
później tylko
a1 = a3 − 2r = ...
20 lut 22:27