zadania ekonomiczne
mikko: zadanie pierwsze
Dla liniowych funkcji popytu i poda»y okre±lonych wzorami
D(p) = −p + 15, S(p) = 2p − 3
wyznaczy¢ nast¦puj¡ce warto±ci:
1. cena równowagi rynkowej,
2. cena, przy której konsument przestanie kupować towar,
3. cena, przy której producentowi przestanie opłaca się sprzedać,
4. przedział cen, w którym popyt przewyższa podaż».
zadanie drugie
D(p) = 100 − 5p, S(p) = 3p − 28,
gdzie p − cena w zł, D(p), S(p) − w sztukach. Na podstawie posiadanych informacji
1. wyznaczy¢ praktyczne dziedziny funkcji popytu i poda»y,
2. wyznaczy¢ i zinterpretować graniczną cenę wysoką oraz graniczna cenę niską,
3. zinterpretować wartość popytu i poda»y przy cenie wynoszącej 11 zł,
4. podać i zinterpretować cenę równowagi rynkowej oraz wartość zrównoważonego popytu i
zrównoważonej podaży.
20 lut 16:09
Blee:
mikko −−− przynajmniej popraw treść tak aby były polskie znaki
20 lut 16:20
mikko: sorki
zadanie pierwsze
Dla liniowych funkcji popytu i poda»y określonych wzorami
D(p) = −p + 15, S(p) = 2p − 3
wyznaczyć następujące warto±ci:
1. cena równowagi rynkowej,
2. cena, przy której konsument przestanie kupować towar,
3. cena, przy której producentowi przestanie opłaca się sprzedać,
4. przedział cen, w którym popyt przewyższa podaż».
zadanie drugie
D(p) = 100 − 5p, S(p) = 3p − 28,
gdzie p − cena w zł, D(p), S(p) − w sztukach. Na podstawie posiadanych informacji
1. wyznaczyć praktyczne dziedziny funkcji popytu i podaży,
2. wyznaczyć i zinterpretować graniczną cenę wysoką oraz graniczna cenę niską,
3. zinterpretować wartość popytu i podaży przy cenie wynoszącej 11 zł,
4. podać i zinterpretować cenę równowagi rynkowej oraz wartość zrównoważonego popytu i
zrównoważonej podaży.
20 lut 16:22
Blee:
1. −−− punkt przecięcia się prostych

2. D(p) = 0
3. S(p) = 0
4. <0 ; p
1) gdzie p
1 to równowaga cenowa
20 lut 16:23
Blee:
1. praktyczne dziedziny to wtedy gdy D(p) ≥ 0 oraz S(p) ≥ 0 (zapewne)
2. a czym jest graniczna cena wysoka i graniczna cena niska ?
3. D(11) = ...

S(11) = ...

interpretuj
4. D(p) = S(p) <−−− cena równowagi rynkowej
20 lut 16:25
mikko: dzięki bardzo, jeszcze z tym mam problem
Zadanie trzecie
W pewnym przedsiębiorstwie oszacowano następującą funkcję kosztów całkowitych
Kc(x)=2x2+370x+600, gdzie x oznacza wielkość produkcji (tysięcy sztuk). Cena zbytu jest
ustalona i wynosi 150 złotych za sztukę.
Zakładając, że sprzedano wszystkie x sztuk wytworzonej produkcji:
1. Wyznaczyć funkcję kosztu przeciętnego, a następnie obliczyć wartość tego kosztu przy
wielkości produkcji wynoszącej 100 000 sztuk.
2. Wyznaczyć funkcję zysku całkowitego oraz przedziały opłacalności produkcji
3. Wyznaczyć funkcję zysku przeciętnego, a nastepnie obliczyć i zinterpretorwać wartości tego
zysku przy wielkości produkcji wynoszącej 20 000 sztuk.
20 lut 16:27
mikko: graniczna cena wysoka −
graniczna cena niska −
Cena, przy której producentowi przestanie się opłąca sprzedawać nazywany mianem granicznej
niskiej ceny i oznaczamy pN. jej wartość wyznaczamy ze wzoru
S(p) = 0.
Natomiast cenę, przy której konsument przestanie kupować towar nazywamy graniczną wy−
soką ceną, oznaczamy pW i wyznaczamy z równania
D(p) = 0.
Jeżeli zachodzi równoś¢
D(p) = S(p),
20 lut 16:29
Blee:
| | Kc(x) | |
1) koszt przeciętny(x) = |
| |
| | x | |
2) Zysk całkowity (x) = x*150 − K
c(x)
przedziały opłacalności będą gdy Zysk całkowity (x) ≥ 0
| | Zysk całkowity (x) | |
3. Zysk przeciętny (x) = |
| |
| | x | |
Wybacz ... ale co Ty studiujesz? Ja z niemalże zerową wiedzą na temat ekonomi pisałem te
odpowiedzi ... wystarczy chwilę pomyśleć nad tym (i rozumieć czym jest np. koszt całkowity
produkcji)
20 lut 16:31
Blee:
no to skoro S(p) = 0 to graniczna niska, a D(p) = 0 to graniczna wysoka to po prostu wyznacz to
20 lut 16:32
mikko: okej dzięki bardzo, po prostu nie uważałem na lekcajch i muszę w drugim semestrze to nadrobić.
Analityka Gospodarcza więc wypadałoby wiedzieć a nie się wygłupiać. Dzięki jeszcze raz
20 lut 16:36
mikko: 1 rok dodam
20 lut 16:36