logarytmy
Agula: | | Ilog7xI | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | log7√x | |
24 lut 18:24
kaś:

f(x)= {2 jeśli log
7 x≥0 x≥1
{−2 jeśli log
7 x<0 x<1
24 lut 18:51
Agula: a mozesz mi wytlumaczyc jakos dlaczego tak sie dzieje

bo mam problem z tymi logarytmami
24 lut 19:46
x:
| | |log√7x| | | |log√7x| | |
f(x) = |
| = |
| =
|
| | log√7√x | | | |
| | 1 | | |log√7x| | | |log√7x| | |
= |
| * |
| = 2 * |
|
|
| | | | log√7x | | log√7x | |
Dla log
√7x < 0
f(x) = −2
Dla log
√7x > 0
f(x) = 2
24 lut 19:55
x:
| | |log√7x| | | |log√7x| | |
f(x) = |
| = |
| =
|
| | log√7√x | | | |
| | 1 | | |log√7x| | | |log√7x| | |
= |
| * |
| = 2 * |
|
|
| | | | log√7x | | log√7x | |
Dla log
√7x < 0
f(x) = −2
Dla log
√7x > 0
f(x) = 2
24 lut 19:55
Robert IV LO SDL.: Należy jeszcze przed rozpoczęciem rozwiązywania zadania określić dziedzinę czyli log7√x ≠ 0
czyli x≠1 ,oraz x>0
więc wartość funkcji = −2 dla x∊(0;1) i 2 dla x∊(1:+∞)
3 mar 13:45
Ingaa: dlaczego jeśli log7√x ≠ 0 to x ≠1 ?
Mógłby to ktoś wytłumaczyć?
Mi wychodzi x≠ 1/2
6 paź 15:07