Rozkład
Klaing: Jak rozłożyć cos(7x) na cosinusy do potęgi?
20 lut 15:53
Blee:
w sensie cos(7x) chcesz zapisać jako kombinację sinx i cosx
20 lut 15:59
Blee:
pomocny będzie wzór:
| | a+b | | a−b | |
cosa + cosb = 2cos |
| cos |
| z którego będziemy korzystać wielokrotnie w tym |
| | 2 | | 2 | |
zadaniu
| | a+b | |
7x = |
| −> a+b = 14x ... niech a = 8x ; b = 6x |
| | 2 | |
| | 1 | | cos(8x) + cos(6x) | |
cos(7x) = |
| * |
| |
| | 2 | | cosx | |
rozkładamy cos(8x) = 2cos
2(4x) − 1 = 2(2cos
2(2x) − 1)
2 − 1 = ... i dalej .. otrzymasz same
cosx
rozkładamy cos(6x) = 2cos
2(3x) − 1 = (*)
| | a+b | |
3x = |
| −> a+b = 6x ... niech a = 4x ; b = 2x |
| | 2 | |
| | 1 | | cos(4x) + cos(2x) | |
cos(3x) = |
| * |
| |
| | 2 | | cosx | |
cos(4x) i cos(2x) rozkładasz analogicznie do tego jak rozłożyliśmy cos(8x)
koooniec (tak ... za piękne to to nie jest

)
20 lut 16:06
Klaing: Cos(7x) jako kombinacje samego cosinusa
20 lut 16:06
Klaing: Okej, dziękuję
20 lut 16:08
jc: Masz rekurencję: cos (n+1)x = 2 cos x cos nx − cos (n−1)x
Przyjmując: u=cos x, cos nx = Pn, mamy
P0=1, P1=u, Pn+1=2uPn − Pn−1
P2=2u2−1
P3=2u(2u2−1)−u=4u3−3u
P4=2u(4u3−3u)−(2u2−1)=8u4−8u2+1
P5=2u(8u4−8u2+1)−(4u3−3u)=16u5−20u3+5u
P6=2u(16u5−20u3+5u)−(8u4−8u2+1)=32u6−48u4+18u2−1
P7=2u(32u6−48u4+18u2−1)−(16u5−20u3+5u)=64u7−... dokończ sam
20 lut 16:09
Mila:
(cosx+isinx)7=cos(7x)+isin(7x)
Podnieś do lewą stronę do potęgi 7, uporządkuj wyrażenie i porównaj części Re.
20 lut 17:04