Równanie
Szkolniak: | | 1 | |
Rozwiąż równanie: 2−|x|= |
| (|x+1|+|x−1|) |
| | 2 | |
Jakieś wskazówki? Rozpatrzeć czterema przedziałami?
20 lut 15:36
Blee:
f(x) = 2
−|x|
poniekąd, ale wystarczy zauważyć, że:
1) dla x< −1
g(x) to funkcja malejąca, g(x) to funkcja liniowa
g(−1) = 1
2) dla x∊<−1;1>
g(x) jest funkcją stałą
3) dla x>1
g(x) jest funkcją rosnącą, g(x) to funkcja liniowa
oczywiście, g(1) = 1
natomiast należy zauważyć, że f(x) = e
−|x| ≤ e
0 = 1
w związku z tym jedynie dla f(x) = 1 może zajść równość f(x) = g(x)
natomiast f(x) = 1 ⇔ x = 0
20 lut 15:57
Jerzy:

Dla x < 0 lewa część szarego wykresu
Dla x ≥ 0 prawa
Rozwiązanie: x = 0
20 lut 15:57
Blee:
ewentualnie (dobrze by było) zapisać g(x) w postaci klamerkowej (tak dla jasności tego co
napisałem)
20 lut 15:58
Szkolniak: wszystko jasne, dziękuje!
20 lut 16:06
Mila:
Podpowiedź:
f(0)=1− największa wartość f(x)
| | |x+1|+|x−1| | | |x+1−x+1| | |
g(x)= |
| ≥ |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
równość g(x)=1 x∊<−1,1>
odp. x=0
20 lut 17:00