równanie z wart bezwzględnymi i parametrem
Jerzy: zbadaj liczbe rozwiazań równania ||x|−4|=m jako funkcje parametru m. Sporządź wykres tej
funkcji
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
20 lut 09:41
janek191:
20 lut 09:47
piotr:
|x|
|x|−4
||x|−4|
20 lut 09:52
Jerzy: dzięki ale jak podejść do parametru m
20 lut 09:54
salamandra: (−∞; 0) − 0 rozwiązań, itp
20 lut 10:32
Jerzy: jak do tego doszłaś
20 lut 10:33
salamandra: Gdy m=−3, to narysuj funkcje liniowa y=−3 itd
20 lut 10:36
Jerzy: Niestety, w dalszym ciągu nie potrafie powiązać tych zależności
20 lut 10:48
Bleee: Masz narysowany wykres.
Bierzesz linijkę i ustawiasz ją równolegle do osi OX (poziomo).
Tyle ile razy styka się z wykresem tyle jest rozwiązań dla danego m
Np. Dla m = 1 będzie to 4 razy
20 lut 10:51
Jerzy: czy mam m przenieść na lewa stronę i wtedy mam −m czyli przesuwam wykres w dół
dla m<0 wyjdzie mi przesunięcie końcowego wykresu w górę czyli brak miejsc zerowych
czyli 0 rozwiązań.
Nie wiem dlaczego mogę rysować te proste np. y=1 czy y= −3. Jeśli możecie mi to wyjaśnić
i jak zrobić wykres w zależności od m
20 lut 11:03
Jerzy:
Imienniku po nicku...w ilu punktach ta prosta przecina wykres lub ma z nim punkt wsóplny, tyle
jest rozwiązań dla danego m
20 lut 11:05
Jerzy: już troszeczkę łapie o co chodzi tylko nie rozumiem
dlaczego mogę posługiwać się właśnie tymi prostymi
zamiast przesuwać końcowy wykres.
Jest to fantastyczny sposób ale zupełnie nie wiem skąd się wziął.
I jeszcze jedno pytanie jak można zrobić takie fajne wykresy jakie wklejane sa do odpowiedzi.
20 lut 11:14
Blee:
Możesz też przesuwać końcowy wykres (w górę i w dół) i wtedy patrzeć na liczbę punktów
wspólnych z osią OX (miejsc zerowych).
To de facto polega na tym samym, ale łatwiej (mniejsza szansa na popełnienie błędu) jest
przesuwać linijkę równolegle do osi OX i patrzyć przy jakiej wartości 'y' ile jest punktów
wspólnych z wykresem niż rysować ileś przesuniętych wykresów funkcji f(x) (bo wtedy możesz się
łatwo pogubić w tym
zauważ, że równanie:
f(x) = m
można (a nawet powinno się) odczytywać tak:
kiedy funkcja f(x) przyjmuje wartość m
tyle że Ty nawet nie chcesz wiedzieć kiedy tylko: 'ile razy'
przykładowo, niech m = 2
możesz narysować funkcję g(x) = f(x) − 2 (czyli wykres f(x) 'przesunąć w dół' od dwa) i
odczytać z wykresu ile jest miejsc zerowych,
ale możesz też po prostu narysować y = 2 i odczytać liczbę punktów wspólnych −−− te dwie
metody dają Ci dokładnie to samo
20 lut 11:47
Jerzy: dzięki, cudowna metoda gdzie mogę dowiedzieć się więcej na ten temat.
Aby zrobić wykres na osi poziomej oznaczam m na pionowej ilość rozwiazań
czy dobrze myślę
20 lut 12:08
Jerzy:

Niebieski , to wykres funkcji f(x) = |x − 3| + 1
Pytanie: ile rozwiązań ma równanie: |x − 3| + 1 w zależności od m
Różowy, prosta y = m
Odczytujemy
1) Dla m > 1 2 rozwiazania
2) Dla m = 1 1 rozwiązanie
3) Dla m < 1 brak rozwiazań
20 lut 12:21
Jerzy:
Miało być: Pytanie: ile rozwiazań ma równanie: |x − 3| + 1 = m
20 lut 12:22
Jerzy: dla m <0 −brak
m=0 − 2 rozw
0<m<4 −4rozwiązania
m=4 − 3 rozw
m>.4 − 2 rozwiązania
takie odpowiedzi bez rys wykresu
20 lut 12:29
Jerzy: Jak zrobić taki wykresik jaki zamieściłeś
20 lut 12:30
Jerzy:
Z prawej strony nad tym onem masz przycisk Rysuję. Kliknij, potem kliknij przycisk z układem
współrzednych i narysuj go, potem w oknie edycyjnym wpisz wzór funkcji.
20 lut 12:34
Jerzy:
Z prawej strony nad tym onem masz przycisk Rysuję. Kliknij, potem kliknij przycisk z układem
współrzednych i narysuj go, potem w oknie edycyjnym wpisz wzór funkcji
20 lut 12:35
Jerzy:

Dzieki,
||x|−4| wpisałem wzór mojej funkcji ale wyświetla się komunikat
o konieczności wprowadenia nawiasu zamykającego
, nie wiem jaki popełniam błąd. Będę wdzięczny za pomoc
20 lut 12:47
Jerzy: moja siatka nie jest tak czytelna jak u Ciebie co robić
20 lut 12:48
Jerzy:

Fakt, tutaj to nie działa. Narysuj wykres |x| − 4 szarym kolorem, a potem , a potem przy użyci
innego koloru i przycisku prosta przerysuj odbicie trgo co pod osią OX nad oś.
20 lut 12:53
Jerzy:

Siatkę rozszerzasz przesuwając mysz w polu rysunku
20 lut 12:55
Jerzy: czy robie to po wykreśleniu osi czy przed bo nic mi nie wychodzi ze zmianą skali
20 lut 13:01
Jerzy:

W momencie jak klikniesz w polu rysunku, to odrazu przesuwaj myszą ten mały kwadracik, ustal
kształt i rozmiar siatki i zatwierdź ponownym kliknięciem.
20 lut 13:05
Jerzy:

mam bardzo słaby zasięg więc może dlatego aplikacja nie reauje
ale wreszcie udało sie
Bardzo wielkie dzięki.
20 lut 13:15
Jerzy:

udało się
dzięki Jerzy , i dzięki wszystkim pozostałym za to wszystko czego dzisiaj się nauczyłem
20 lut 13:22
Jerzy:
Zmień nick . Ja często piszę z komórki i wtedy mój nick jest czarny.
20 lut 13:31
Jerzy: ok , od kolejnego razu moim nickiem będzie jurek
20 lut 13:45