Rozwiąż równanie różniczkowe
Mariusz:
( x−1)y"−(3x−2)y'+2xy=0
Jak rozwiązalibyście to równanie różniczkowe ?
Jeden chciał użyć szeregu potęgowego
ale czy naprawdę szereg potęgowy jest aż taki potrzebny ?
20 lut 03:49
piotr: może Laplace'm potraktować
20 lut 09:04
Mariusz:
Dałoby radę ?
Tak naprawdę to łatwo zgadnąć całkę szczególną
Całkę szczególną można przewidzieć w ten sam
sposób co dla równania o stałych współczynnikach
20 lut 12:17
Mariusz:
Spróbujmy co by wyszło rozwinięciem Laplace
L(y
(n)(x))=∫
0∞y
(n)(x)e
−sx
L(y
(n)(x))=y
(n−1)(x)e
−sx|
0∞−∫−sy
(n−1)(x)e
−sxdx
L(y
(n)(x))=0−y
(n−1)(0
+)+s∫y
(n−1)(x)e
−sxdx
L(y''(x))=−y'(0
+)+s(−y(0
+)+sY(s))
L(y''(x))=−y'(0
+)−sy(0
+)+s
2Y(s)
L(y'(x))=−y(0
+)+sY(s)
| | d | |
xL(y''(x))=− |
| (−C2−sC1+s2Y(s)) |
| | ds | |
| | d | |
xL(y'(x))=− |
| (−C1+sY(s)) |
| | ds | |
xL(y''(x))=−(−C
1+2sY(s)+s
2Y'(s))
xL(y'(x))=−(Y(s)+sY'(s))
xL(y''(x))=C
1−2sY(s)−s
2Y'(s)
xL(y'(x))=−Y(s)−sY'(s)
xL(y(x))=−Y'(s)
(xy''−3xy'+2xy)−(y''−2y')=0
(C
1−2sY(s)−s
2Y'(s)+3Y(s)+3sY'(s)−2Y'(s))−(−C
2−sC
1+s
2Y(s)−(−C
1+sY(s)))=0
C
1−(2s−3)Y(s)−(s
2−3s+2)Y'(s)+C
2+sC
1−s
2Y(s)−C
1+sY(s)=0
−(s
2+2s−3)Y(s)+sY(s)−(s
2−3s+2)Y'(s)=−C
2−sC
1
−(s
2+s−3)Y(s)−(s
2−3s+2)Y'(s)=−C
2−sC
1
(s
2−3s+2)Y'(s)+(s
2+s−3)Y(s)=C
2+sC
1
(s
2−3s+2)Y'(s)+(s
2+s−3)Y(s)=0
(s
2−3s+2)Y'(s)=−(s
2+s−3)Y(s)
| Y'(s) | | s2+s−3 | |
| =− |
| |
| Y(s) | | s2−3s+2 | |
| Y'(s) | | −s2−s+3 | |
| = |
| |
| Y(s) | | s2−3s+2 | |
| Y'(s) | | −s2+3s−2−4s+5 | |
| = |
| |
| Y(s) | | s2−3s+2 | |
| Y'(s) | | −4s+5 | |
| =−1+ |
| |
| Y(s) | | (s−2)(s−1) | |
| Y'(s) | | 3 | | 1 | |
| =−1− |
| − |
| |
| Y(s) | | s−2 | | s−1 | |
ln|Y(s)|=−s−3ln|s−2|−ln|s−1|+ln|C|
| | e−s | |
Y(s)=C(s) |
| |
| | (s−2)3(s−1) | |
| | e−s | |
Y'(s)=C'(s) |
| + |
| | (s−2)3(s−1) | |
| | −e−s(s−2)3(s−1)−e−s(3(s−2)2(s−1)+(s−2)3) | |
C(s)( |
| ) |
| | (s−2)6(s−1)2 | |
| | e−s | |
Y'(s)=C'(s) |
| + |
| | (s−2)3(s−1) | |
| | −e−s(s−2)3(s−1)−e−s((s−2)2(4s−5) | |
C(s)( |
| ) |
| | (s−2)6(s−1)2 | |
| | e−s | |
Y'(s)=C'(s) |
| + |
| | (s−2)3(s−1) | |
| | −e−s(s−2)(s−1)−e−s(4s−5) | |
C(s)( |
| ) |
| | (s−2)4(s−1)2 | |
| | e−s | |
Y'(s)=C'(s) |
| + |
| | (s−2)3(s−1) | |
| | −e−s((s2−3s+2)+(4s−5) | |
C(s)( |
| ) |
| | (s−2)4(s−1)2 | |
| | e−s | | −e−s(s2+s−3) | |
Y'(s)=C'(s) |
| +C(s)( |
| ) |
| | (s−2)3(s−1) | | (s−2)4(s−1)2 | |
| | e−s | | −e−s(s2+s−3) | |
(s2−3s+2)(C'(s) |
| +C(s)( |
| )) |
| | (s−2)3(s−1) | | (s−2)4(s−1)2 | |
| | e−s | |
+(s2+s−3)C(s) |
| =C2+sC1 |
| | (s−2)3(s−1) | |
| | e−s | | e−s(s2+s−3) | |
C'(s) |
| −C(s) |
| |
| | (s−2)2 | | (s−2)3(s−1) | |
| | e−s | |
+(s2+s−3)C(s) |
| =C2+sC1 |
| | (s−2)3(s−1) | |
C'(s)=(s−2)
2(C
2+sC
1)e
s
C'(s)=(C
1(s
3−4s
2+4s)+C
2(s
2−4s+4))e
s
C(s)=C
1∫(s
3−4s
2+4s)e
sds+C
2∫(s
2−4s+4)e
sds
C(s)=C
1((s
3−4s
2+4s)e
s−∫(3s
2−8s+4)e
s)+C
2((s
2−4s+4)e
s−∫(2s−4)e
sds)
C(s)=C
1((s
3−4s
2+4s)e
s−∫(3s
2−8s+4)e
s)
+C
2((s
2−4s+4)e
s−(2s−4)e
s+2e
s)
C(s)=C
1((s
3−4s
2+4s)e
s−(3s
2−8s+4)e
s+∫(6s−8)e
s)
+C
2((s
2−6s+10)e
s)
C(s)=C
1((s
3−7s
2+12s−4)e
s+∫(6s−8)e
s)
+C
2((s
2−6s+10)e
s)
C(s)=C
1((s
3−7s
2+12s−4)e
s+(6s−8)e
s−6e
s)
+C
2((s
2−6s+10)e
s)
C(s)=C
1((s
3−7s
2+18s−18)e
s
+C
2((s
2−6s+10)e
s)
| | e−s | |
Y(s)=C(s) |
| |
| | (s−2)3(s−1) | |
C(s)=C
1((s
3−7s
2+18s−18)e
s
+C
2((s
2−6s+10)e
s)
| | s3−7s2+18s−18 | | s2−6s+10 | |
Y(s)=C1 |
| +C2 |
| |
| | (s−2)3(s−1) | | (s−2)3(s−1) | |
20 lut 14:11
jc:
y=ekx
(x−1)k2−(3x−2)k+2x=0
−k2+2k=0
k2−3k+2=0
k=2
y=e2x
u drugie rozwiązanie
(x−1)(yu'−uy')' + 2x(yu'−uy')=0
(x−1)w'+2xw=0
w=√xe−x2/2
yu'−uy'=w
(u/y)' = y2 w itd. (może coś po drodze pomyliłem.
20 lut 14:24
20 lut 14:42
Mariusz:
jc ja właśnie w ten sposób rozwiązałem
Zasugerowałem to rozwiązanie we wpisie z 20 lut 2020 12:17
ale chciałem sprawdzić co wyjdzie z pomysłu Piotra
20 lut 14:44
Mariusz:
jc ty chyba coś w obliczeniach pomyliłeś
W trzeciej i czwartej linijce masz układ równań ?
Pierwsze rozwiązanie jest dobre
Znajdując drugie rozwiązanie coś w rachunkach pomyliłeś
Ja obniżyłem rząd jednym podstawieniem
(x−1)(yu'−uy')' + 2x(yu'−uy')=0
(x−1)w'+2xw=0
Co tutaj się stało ?
Wyjściowe równanie wyglądało tak
( x−1)y"−(3x−2)y'+2xy=0
w=√xe−x2/2
Czy aby na pewno w jest dobrze policzone
20 lut 15:21
jc: Źle, potem się poprawiłem. Ale i tak wydaje się, że ostateczny wynik nie wyrazi się
przez szkolne funkcje.
20 lut 15:43
Mariusz:
Chcesz się założyć ?
Nawet to co poprawiłeś jest błędne
No to jeszcze raz
( x−1)y"−(3x−2)y'+2xy=0
y=e
kx
(x−1)k
2e
kx−(3x−2)ke
kx+2xe
kx=0
(x−1)k
2−(3x−2)k+2x=0
(k
2−3k+2)x−(k
2−2k)=0
k
2−3k+2=0
k
2−2k=0
k=2
y
1=e
2x
Do tej pory miałeś dobrze
y=y
1u
( x−1)y"−(3x−2)y'+2xy=0
(x−1)(y
1u'+y
1'u)'−(3x−2)(y
1u'+y
1'u)+2xy
1u=0
(x−1)(y
1u''+y
1'u'+y
1'u'+y
1''u)−(3x−2)(y
1u'+y
1'u)+2xy
1u=0
(x−1)y
1u''+2y
1'(x−1)u'+u((x−1)y
1'')−(3x−2)y
1u'+u(−(3x−2)y
1')+u(2xy
1)=0
(x−1)y
1u''+2y
1'(x−1)u'−(3x−2)y
1u'+((x−1)y
1''−(3x−2)y
1'+2xy
1)u=0
(x−1)y
1''−(3x−2)y
1'+2xy
1=0 ponieważ y
1 jest całką szczególną równania
(x−1)y
1u''+2y
1'(x−1)u'−(3x−2)y
1u'=0
(x−1)y
1u''+4y
1(x−1)u'−(3x−2)y
1u'=0
(x−1)u''+4(x−1)u'−(3x−2)u'=0
(x−1)u''+(4x−4−3x+2)u'=0
(x−1)u''+(x−2)u'=0
w=u'
(x−1)w'+(x−2)w=0
(x−1)w'=−(x−1−1)w
ln|w|=−x+ln|x−1|
w=(x−1)e
−x
u'=(x−1)e
−x
u=−(x−1)e
−x−∫−e
−xdx
u=−(x−1)e
−x−e
x
u=−xe
−x+e
−x−e
x
u=−xe
−x
a zatem drugie rozwiązanie to
y
2=−xe
−xe
2x
y
2=−xe
x
−1 to stała więc całka ogólna równania to
y=C
1e
2x+C
2xe
x
20 lut 16:34
Mariusz:
( x−1)y"−(3x−2)y'+2xy=0
Równanie znalazłem w komentarzach do pewnego filmu na youtube
i jak wcześniej pisałem koleś chciał rozwiązywać z użyciem szeregu potęgowego
ale ja zauważyłem że łatwo przewidzieć całkę szczególną równania
i że można ją przewidzieć w ten sam sposób co dla równania o stałych współczynnikach
20 lut 16:52
jc: Pewnie przykład był tak dobrany, aby łatwo poszło. Wystarczyłby trochę zmienić
i by się nie udało.
20 lut 16:55
Mariusz:
Z tymi szeregami to nie wiem jak znaleźć wzór na n. wyraz szeregu
Jeden coś wspominał o symbolu Pochhammera który może być wyrażony ilorazem funkcyj Γ
ale nie umiał pokazać i odpowiednio skomentować tego sposobu wyrażania
tego n. wyrazu za pomocą symbolu Pochhammera
20 lut 17:08