matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu z mnożeniem w potędze
srogi przyklad:
jak obliczyć a
3n
moj przyklad:
n+5
granica z ciągu {
}
3n
n+2
20 lut 02:03
Szkolniak:
n+2+3
3
1
(
)
3n
=(1+
)
3n
=[(1+
)
n+2
3
]
9n
n+2
=e
9
n+2
n+2
n+2
3
20 lut 02:22
janek191:
n + 5
5
1 +
n
a
n
= (
)
3n
= [(
)
n
]
3
n +2
2
1 +
n
więc
e
5
lim a
n
= [
]
3
= [e
3
]
3
= e
9
e
2
n→
∞
20 lut 08:25