ekstrema lokalne- problem narysowaniem wykresu
patrykk559:

2.95 Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
| | 1 | | 1 | |
b) f(x)= |
| x4−02x3+4 |
| x2+7 |
| | 4 | | 2 | |
f`(x) = 0 wychodzi x(x
2−6x+9) = 0
funckcja prezentuje się mniej więcej tak jak na rysunku.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w przedziale (−nieskończkoność,0) funcja jest malejąca?
19 lut 23:41
jc: To wykres pochodnej.
19 lut 23:46
ruszamy: Odwieczny problem. Otóż "wężyk" to tylko wizualizacja wykresu pochodnej. Widzimy, że dla
ujemnych argumentów pochodna jest mniejsza od zera. A więc oznacza to tyle, że w tym
przedziale funkcja pierwotna jest malejąca. Innymi słowy: informacja jaką dostajemy mówi nam o
tym, na jakim przedziale funkcja maleje, rośnie.
20 lut 00:12